Linkovi

SAD: Novi paket vojne pomoći za Ukrajinu


A U.S.-made HIMARS (High Mobility Advanced Rocket System) is displayed amidst armored personnel carriers after taking part in the 11-day joint U.S.-Philippines military exercise dubbed "Balikatan 2016," April 14, 2016

Sjedinjene Države su 1. kolovoza najavile novi paket oružja Ukrajini, uključujući streljivo za raketne bacače i topove za koje ukrajinski vojni dužnosnici kažu da su ključni u borbi za odbijanje ruske vojske i napadu na njihove linije opskrbe.

Novi paket od 550 milijuna dolara "uključivat će više streljiva za napredne raketne sustave visoke mobilnosti, inače poznate kao HIMARS, kao i streljiva" za topništvo, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući.

Time je ukupna vojna pomoć posvećena Ukrajini otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost na više od osam milijardi dolara, rekao je Kirby.

HIMARS imaju veći domet i precizniji su od topništva iz sovjetskog doba koje je Ukrajina imala u svom arsenalu.

"Kako bi zadovoljile svoje sve veće zahtjeve na bojnom polju, Sjedinjene Države nastavit će raditi sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini osigurale ključne sposobnosti", stoji u priopćenju Pentagona.

XS
SM
MD
LG