Linkovi

SAD uvele nove sankcije ruskim oligarsima


Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin u društvu Aline Kabajeve, novembra 2004. (Foto: REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin u društvu Aline Kabajeve, novembra 2004. (Foto: REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Sjedinjene Države uvele su novi set sankcija pripadnicima ruske elite, uključujući oligarhe i jednu ženu — nekadašnju olimpijsku šampionku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu.

Dok nevini ljudi pate usljed ruskog nezakonitog agresivnog rata, Putinovi saveznici su se obogatili i finansiraju raskošan života“, saopštila je, povodom uvođenja dodatog embarga, sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Uz naše saveznike, Sjedinjene Države će nastaviti da guše sredstva kojima se podržava neopravdano pokrenuti rat u Ukrajini", saopštila je Jelen.

Američki Sekretarijat za finansije Kabajevoj je poništio vizu i nametnuo joj druga materijalna i imovinska ograničenja.

Inače, Alina Kabajeva je u brojnim medijskim izvještajima označena kao emotivna partnerka ruskog predsjednika Vladimira Putina i majka njihove četvoro djece.

Kabajeva je bivša članica ruske Dume, jednog od državnih zakonodavnih tijela. Uz to, šefica je ruske nacionalne medijske kompanije – promotera ruske invazije na Ukrajinu.

Protivnici Kremlja i Aleksej Navalni, pritvoreni ruski opozicionar, pozivao je na sankcionisanje Kabajeve – tvrdeći da njena medijska kuća izvještavanje Zapada o ruskoj invaziji određuje kao dezinformacije.

Kabajeva se pod britanskim sankcijama našla u maju, dok joj je Evropska unija ograničenja na putovanja i imovinu uvela u junu.

Američki State Department takođe je uveo dodatna vizna ograničenja i druge sankcije.

Dok Ukrajinci nastavljaju hrabro da brane svoju domovinu suočeni sa brutalnim ratom predsjednika Putina, ruska elita vodi ogromne kompanije koje generišu prihode i finansiraju sopstveni raskošan životni stil van Rusije. Sjedinjene Države preduzimaju dodatne akcije kako bi osigurao da Kremlj i njegovi pomagači osjete efekte našeg odgovora na nesavesni agresivni rat Kremlja”, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Među sankcionisanima je Andrej Grigorijevič Gurjev, oligarh koji posjeduje imanje Vitanherst, vilu sa 25 spavaćih soba koja se smatra drugim najvećim u Londonu poslije kraljevske Bakingemske palate.

Takođe, blokirana je plovidba njegove jahte Alfa Nero vrijedne 120 miliona dolara. Na udaru sankcija je i njegov sin Andrej Andrejevič Gurjev i ruska investiciona firma čiji je vlasnik.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG