Linkovi

SAD: Rusija ukrajinsku elektranu koristi kao "nuklearni štit" riskirajući incident


A view of a damaged building at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant compound in Enerhodar
A view of a damaged building at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant compound in Enerhodar

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da koristi najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu kao "nuklearni štit" stacioniranjem trupa tamo, sprječavajući ukrajinske snage da uzvrate vatru i riskiraju užasnu nuklearnu nesreću.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" što je tvornica Zaporizhzhia, za koju je Rusija optužena da je u martu ispaljivala granate opasno blizu, sada ruska vojna baza koja se koristi za vatru na obližnje ukrajinske snage.

"Naravno da Ukrajinci ne mogu uzvratiti vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu", rekao je Blinken novinarima nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u New Yorku u ponedjeljak.

Akcije Rusije idu dalje od upotrebe "ljudskog štita", rekao je Blinken, nazvavši ga "nuklearnim štitom".

Na pregovorima u New Yorku, zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Mykola Tochytskyi rekao je da su "potrebne snažne zajedničke akcije kako bi se spriječila nuklearna katastrofa" i pozvao međunarodnu zajednicu da "zatvori nebo" iznad ukrajinskih nuklearnih elektrana sustavima protuzračne obrane.

Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara izazvala je najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, ubivši hiljade ljudi, raselivši milione i ostavivši velike dijelove Ukrajine u ruševinama.

Rat je također izazvao globalnu prehrambenu krizu, pri čemu Rusija i Ukrajina proizvode oko trećinu svjetske pšenice, dok su zapadne sankcije Rusiji, glavnom dobavljaču energije u Evropi, uzrokovale globalnu energetsku krizu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG