Linkovi

Ukrajinski novinar upao u zasjedu, ubio ga ruski snajperist


Reporter pokazuje na dim od vazdušnog udara na bolnicu u Mariupolju, Ukrajina, 9. marta 2022.
Reporter pokazuje na dim od vazdušnog udara na bolnicu u Mariupolju, Ukrajina, 9. marta 2022.

Ukrajinskog novinara koji radi za italijanski list ubili su u srijedu ruski snajperisti na jugu Ukrajine. Njegov italijanski kolega je povrijeđen, prenosi list.

“Naš dopisnik Corrado Zunino i njegov fikser Bohdan Bitik bili su žrtve zasjede ruskih snajperista u blizini mosta u Hersonu na periferiji Hersona, u južnoj Ukrajini”, objavile su dnevne novine La Repubblica u srijedu u članku na svojoj web stranici.

“Bitik nažalost nije uspio i umro; iza sebe ostavlja ženu i sina. Corrado, koji je ranjen u rame, nalazi se u civilnoj bolnici u Hersonu”, navodi list.

Novinari su gađani u blizini Antonivskog mosta, koji prelazi rijeku Dnjepar na periferiji Hersona u južnoj Ukrajini, nakon što su prošli niz ukrajinskih kontrolnih punktova. Novinari su navodno pokušavali razgovarati s ukrajinskim snagama smještenim u blizini mosta.

Ruske snage su prošle godine napustile zapadni dio grada, ali ga i dalje često granatiraju iz istočnog dijela.

Kada su muškarci napadnuti, obojica su nosili plave pancire sa oznakom “PRESS” na prednjoj i stražnjoj strani.

„Dobro sam, imam ranu u desnom ramenu,napravljenu metkom koji je pogodio mog velikog prijatelja Bohdana“, rekao je Zunino za La Repubblica. “Vidio sam Bohdana na zemlji, nije se micao. Puzao sam dok nisam izašao sa linije vatre. Trčao sam dok nisam naišao na auto civila. Bio sam sav u krvi. Odvezli su me u bolnicu u Hersonu.

“Nekoliko puta sam pokušao nazvati Bogdana. Nije odgovorio. Bio mi je veliki prijatelj; bol je neopisiv”, rekao je Zunino.

Komitet za zaštitu novinara, CPJ, pozvao je Kijev i Moskvu da istraže zasjedu.

"Duboko smo ožalošćeni smrću ukrajinskog producenta Bohdana Bitika i želimo italijanskom reporteru Corradu Zuninu brz oporavak", rekao je Gulnoza Said, koji radi na Ukrajini u CPJ-u, u izjavi od četvrtka.

“Ruske i ukrajinske vlasti moraju brzo istražiti ovaj tragični napad i osigurati da novinari ne budu meta dok izvještavaju o ratu u Ukrajini. Pripadnici štampe su civili prema međunarodnom humanitarnom pravu i kao takvi bi trebali biti zaštićeni”, nastavio je Said.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da njegovo ministarstvo i italijanska ambasada u Kijevu rade s ukrajinskim vlastima na povratku Zunina u Italiju.

Italijanski list navodi da prisustvo ruskih snajperista otežava pronalaženje Bitikovog tijela.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je italijanskim medijima da su ruske snage odgovorne za ubistvo.

„Rusima je svejedno da li si Rus, Italijan ili Ukrajinac, oni samo pucaju“, rekao je.

Bitik je 14. novinar ubijen u Ukrajini dok je izvještavao o ruskoj invaziji, navodi CPJ.

XS
SM
MD
LG