Linkovi

Rusija napala više gradova širom Ukrajine


Mykolaiv, Ukrajina
Mykolaiv, Ukrajina

Rusija je u petak rano ujutru napala gradove širom Ukrajine u širokom luku, od glavnog grada Kijeva, preko centralnih i južnih regiona, a najmanje pet osoba je ubijeno, navode mediji i zvaničnici.

Napadi dolaze jer se očekuje da će ukrajinske snage uskoro pokrenuti ofanzivu sa novom vojnom opremom, uključujući tenkove svojih zapadnih saveznika, nakon što su ruske snage malo napredovale u zimskoj ofanzivi.

U centralnom gradu Umanu tri osobe su poginule, a osam je ranjeno kada je projektil pogodio stambenu zgradu i zapalio je, rekao je Ihor Taburets, načelnik vojne uprave u tom području.

U centralnom gradu Dnjepru projektil je pogodio kuću i poginuli su jedno dijete i mlada žena, rekao je gradonačelnik Boris Filatov na servisu za poruke Telegrama. U napadu su ranjene tri osobe.

Kijev su takođe potresle eksplozije, a sirene za vazdušni napad i eksplozije su prijavljene širom zemlje. Dvije osobe su ranjene u gradu Ukrajinka u Kijevskoj oblasti.

Vojna uprava glavnog grada saopćila je da su protivvazdušne jedinice uništile 11 projektila i dva drona, a krhotine su oštetile dalekovod.

Interfaks je saopštio da su eksplozije nakon ponoći takođe prijavljene u Dnjepru, Kremenčuku i Poltavi u centralnoj Ukrajini i u Mikolajvu na jugu.

Ruske snage su trpjele neuspjehe tokom sukoba i već 10 mjeseci pokušavaju da se probiju u razorene ostatke Bakhmuta, nekada grada sa 70.000 stanovnika.

Rusija vidi Bakhmut kao ključnu odskočnu dasku ka drugim gradovima na istoku Ukrajine, koja je sada njen glavni vojni cilj.

Napadi Rusije u petak uslijedili su dan nakon što je Kremlj rekao da bi pozdravio sve što bi moglo približiti kraj sukoba, pozivajući se na telefonski razgovor između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog u srijedu.

To je bio prvi put da su lideri razgovarali otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine.

Međutim, Kremlj je rekao da još uvijek treba da postigne ciljeve svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, rekavši da je neophodno zaštititi Rusiju.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici su to odbacili, rekavši da je invazija ničim izazvano otimanje zemlje od strane Putina, što je donijelo najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG