Linkovi

Ukrajina dobila prvu seriju protivzračnih odbrambenih sistema


A woman stands in front of the "Memory wall of fallen defenders of Ukraine in Russia-Ukranian war" in downtown Kyiv, Ukraine, Nov. 7, 2022.
A woman stands in front of the "Memory wall of fallen defenders of Ukraine in Russia-Ukranian war" in downtown Kyiv, Ukraine, Nov. 7, 2022.

Ukrajina je primila svoju prvu isporuku naprednih raketnih sustava zemlja-zrak i protuzračnih odbrambenih sustava Aspide u borbi protiv ruskih snaga.

"Nastavit ćemo s obaranjem neprijateljskih ciljeva koji nas napadaju. Hvala našim partnerima: Norveškoj, Španjolskoj i SAD-u", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov na Twitteru.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby prošlog je mjeseca rekao da Sjedinjene Države ubrzavaju isporuku sofisticiranih NASAMS-a Ukrajini nakon značajnih ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Royal United Services Institute, odbrambena istraživačka grupa sa sjedištem u Londonu, istaknula je hitnost da se Ukrajini osigura više zapadne opreme i streljiva protiv napada raketama i bespilotnim letjelicama.

U izvješću, RUSI je rekao: "Zapad mora izbjeći samozadovoljstvo u vezi s potrebom hitnog jačanja kapaciteta ukrajinske protuzračne obrane. Rusija je i dalje nesposobna isključivo zahvaljujući svom neuspjehu da uništi ukrajinske mobilne SAM [projektile zemlja-zrak] sustave učinkovito koristiti potencijalno tešku i učinkovitu zračnu vatrenu moć svojih bombardera s fiksnim krilima i višenamjenskih borbenih flota za bombardiranje ukrajinskih strateških ciljeva i položaja na prvoj liniji sa srednje visine, kao što je to učinio u Siriji."

U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da ruski gubitak iskusnih članova zračne posade tijekom invazije na Ukrajinu pridonosi "nedostatku zračne nadmoći" Moskve i vjerojatno je pogoršan lošom obukom zajedno s "povećanim rizicima provođenja bliske zračne potpore u gustim zone protuzračne obrane."

Ruski zračni kapacitet "vjerojatno se neće promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci", objavila je Velika Britanija u novosti objavljenoj na Twitteru. "Gubici ruskih zrakoplova vjerojatno znatno premašuju njihove kapacitete za proizvodnju novih konstrukcija zrakoplova. Vrijeme potrebno za obuku kompetentnih pilota dodatno smanjuje sposobnost Rusije da obnovi borbene zračne sposobnosti."

Također u ponedjeljak, rusko ministarstvo obrane poduzelo je neobičan korak demantiranjem izvješća ruskih vojnih blogera da je jedinica mornaričkog pješaštva izgubila stotine ljudi u bezuspješnoj ofenzivi u istočnoj Ukrajini, izvijestio je Reuters pozivajući se na izvješća ruske državne novinske agencije RIA.

RIA je rekla da je ministarstvo odbacilo tvrdnje blogera da je 155. mornarička brigada ruske Pacifičke flote pretrpjela "velike, besmislene gubitke u ljudstvu i opremi".

Naprotiv, tijekom 10 dana, postrojba je napredovala 5 kilometara (preko 3 milje) u ukrajinske obrambene položaje jugozapadno od Donjecka, RIA navodi ministarstvo.

Rijetko poricanje, prema Reutersu, sugerira da su izvještaji dirnuli u živac jer su ruske snage pod velikim pritiskom u djelomično okupiranim regijama Ukrajine koje je Moskva proglasila svojim teritorijem - otimanje zemlje koje su Kijev, Zapad i Zapad proglasili nezakonitim većina zemalja Ujedinjenih naroda.

U međuvremenu, opskrba strujom djelomično je uspostavljena u ponedjeljak u okupiranom gradu Khersonu, ali milijuni su ostali bez struje. Ukrajinska nacionalna elektroenergetska tvrtka, Ukrenergo, nastavlja s prekidima struje u Kijevu i šest drugih regija dok popravlja energetsku mrežu zemlje.

People walk across a street during a blackout in Kyiv, Ukraine, Nov. 6, 2022.
People walk across a street during a blackout in Kyiv, Ukraine, Nov. 6, 2022.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG