Linkovi

Novi ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu, Kijevu prijeti nestašica struje


Mrak u starom dijelu Kijeva
Mrak u starom dijelu Kijeva

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy upozorio je u nedjelju na nove potencijalne ruske napade na energetsku infrastrukturu, dok je gradonačelnik Kijeva pozvao stanovnike da razmotre pripremu za privremeni odlazak ako glavni grad izgubi vodu i struju.

U redovitim noćnim obraćanjima, Zelenskiy je rekao da Rusija "koncentrira snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu. Prije svega energiju".

Više od 4,5 miliona potrošača već je bez struje, dodao je, usred zabrinutosti da bi potpora Ukrajini mogla posustati jer utjecaj rata na cijene energije i hrane traje i do zime.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji je u petak otputovao u Kijev i obećao "nepokolebljivu" potporu Washingtona Ukrajini, održao je neobjavljene razgovore s ruskim dužnosnicima s ciljem izbjegavanja daljnje eskalacije, objavio je u nedjelju Wall Street Journal.

Vijesti o tim kontaktima uslijedile su nakon izvještaja da Washington poziva Kijev da signalizira otvorenost za razgovore s Rusijom.

Predsjednički savjetnik Mykhailo Podolyak rekao je ranije na Twitteru da će Ukrajina "opstati" unatoč ruskim napadima na njezinu energetsku infrastrukturu, usmjeravanjem protuzračne obrane, zaštitom infrastrukture i optimiziranjem potrošnje kako bi to učinila.

Zemlja se u ponedjeljak suočila s predviđenim manjkom od 32 posto u opskrbi električnom energijom, rekao je na svojoj Facebook stranici Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog dobavljača energije za glavni grad.

Upozorenja su uslijedila nakon primjedbi gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička koji je pozvao stanovnike da "razmotre sve", uključujući i najgori mogući scenarij u kojem glavni grad gubi struju i vodu.

Stanovnici bi trebali razmisliti o "provođenju vremena" s prijateljima ili obitelji izvan grada, rekao je u televizijskom intervjuu u subotu, u kojem je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da namjerno gađa civilnu infrastrukturu.

"Njegov zadatak je da mi umremo, da se smrznemo ili da nas natjera da pobjegnemo sa svoje zemlje kako bi je on imao. To je ono što agresor želi postići", dodao je Kličko.

Na jugu, Rusija i Ukrajina nastavile su razmjenjivati optužbe dok Ukrajina napreduje prema gradu Hersonu. Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje s bojišta ni s jedne strane.

Regionalni guverner Yaroslav Yanushevych rekao je da su ruske snage uništile oko 1,5 km dalekovoda, prekinuvši opskrbu grada Beryslava.

"Vjerovatno je da u Beryslavu neće biti struje dok se u potpunosti ne oslobodi okupacije", napisao je Yanushevych u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da su dalekovodi do Hersona također uništeni.

U nedjelju su ruske novinske agencije rekle da je granatiranje ukrajinskih snaga oštetilo ogromnu ukrajinsku branu Nova Kakhovka, koju drže Rusi, uzvodno od Hersona na rijeci Dnjepar. Nisu pružili nikakve potkrepljujuće dokaze, a Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje.

Ruski državni TASS citirao je predstavnika hitne službe koji je rekao da je raketa koju je lansirao raketni sistem američke proizvodnje HIMARS pogodila branu i oštetila je.

Dužnosnik je incident nazvao "pokušajem stvaranja uvjeta za humanitarnu katastrofu" probijanjem brane.

DIPLOMATIJA

Upozorenja su stigla nakon što je Wall Street Journal objavio da je Sullivan proteklih mjeseci vodio povjerljive razgovore sa suradnikom Kremlja Jurijem Ušakovim i tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim koji nisu javno objavljeni.

Malo je kontakata na visokoj razini između američkih i ruskih dužnosnika objavljeno u javnosti posljednjih mjeseci, budući da je Washington insistirao da se svi pregovori o okončanju rata u Ukrajini vode između Moskve i Kijeva.

Bijela kuća je odbila komentirati izvještaj, odgovorivši samo izjavom koja se pripisuje glasnogovornici Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson: "Ljudi tvrde puno stvari."

U subotu je Washington Post rekao da Sjedinjene Države privatno potiču Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore s Rusijom, jer je State Department rekao da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno sudjelovati u mirovnim pregovorima.

List je citirao neidentificirane izvore koji kažu da zahtjev američkih dužnosnika nije bio usmjeren na guranje Ukrajine za pregovarački stol, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži potporu drugih nacija.

Zelenskiy je 4. oktobra potpisao dekret kojim formalno proglašava mogućnost bilo kakvih pregovora Ukrajine s Putinom "nemogućim", ali ostavlja otvorena vrata razgovorima s Rusijom.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nije odmah komentiralo tačnost izvještaja.

Glasnogovornik State Departmenta je odgovorio: "Rekli smo to prije i reći ćemo opet: Djela govore više od riječi. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebala bi zaustaviti svoje bombe i projektile i povući svoje snage iz Ukrajine."

XS
SM
MD
LG