Linkovi

"Nedostatak ruske zračne nadmoći u Ukrajini pogoršan zbog loše obuke"


Smoke rises near a local railway administration headquarters damaged in shelling in the course of Russia-Ukraine conflict in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, Nov. 7, 2022.
Smoke rises near a local railway administration headquarters damaged in shelling in the course of Russia-Ukraine conflict in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, Nov. 7, 2022.

Britansko ministarstvo odbrane priopćilo je da ruski gubitak iskusnih članova zračne posade tokom invazije na Ukrajinu doprinosi da je "nedostatak zračne nadmoći vjerojatno pogoršan lošom obukom" i "povećanim rizicima pružanja bliske zračne potpore u gustim zonama protivzračne odbrane". "

Velika Britanija je rekla da se ruski zračni kapacitet "vjerovatno neće promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci", u novosti objavljenoj na Twitteru. "Gubici ruskih aviona vjerovatno znatno premašuju njihove kapacitete za proizvodnju novih konstrukcija aviona. Vrijeme potrebno za obuku kompetentnih pilota dodatno smanjuje sposobnost Rusije da obnovi borbene zračne sposobnosti."

U Hersonu su u nedjelju stanovnici bili bez svjetla i vode, dok su gradski dužnosnici koje su postavili Rusi optužili Ukrajinu za "sabotažu", bez dokaza.

Dužnosnici koje podržava Kremlj rekli su da su u napadu koji je organizirala Ukrajina oštećena "tri betonska stupa visokonaponskih dalekovoda".

Vlasti su rekle da stručnjaci za energetiku rade na "brzom" rješavanju problema, prenosi agencija France-Presse.

Međutim, Yaroslav Yanushevych, ukrajinski šef regionalne administracije Herson, okrivio je Rusiju za nestanak struje.

Januševič je na Telegramu napisao: "U privremeno okupiranom Berislavu, ruske trupe digle su u zrak visokonaponske dalekovode. Uništeno je oko jedan i pol kilometara komunalnih stupova i vodova."

"Šteta je prilično velika", dodao je, prenosi AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy i drugi dužnosnici rekli su prošlog mjeseca da je između 30% i 40% ukrajinske energetske infrastrukture uništeno u ruskim zračnim napadima.

Dolazi bitka za Herson

Dok se predviđa krvava bitka za grad, "situacija u Hersonu je čista kao blato", napisao je Michael Kofman, direktor ruskih studija na CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu, Virginia, u analizi, "Činilo se da su se ruske snage povukle iz nekih dijelova, evakuirane i povučene, ali i pojačane mobiliziranim osobljem."

Stanovnici grada javljaju da su napustili kontrolne tačke i da nema više ruskih patrola, ali ukrajinski dužnosnici su oprezni, vjerujući da Moskva postavlja zamku.

U međuvremenu, Zelenskyy je rekao, govoreći o iranskom režimu, da svi koji pomažu Rusiji da produži ovaj rat moraju snositi odgovornost za posljedice ovog rata.

"Da nije bilo iranske opskrbe oružja agresoru, sada bismo bili bliže miru. A to znači bliže potpunom rješenju prehrambene krize. Bliže rješavanju krize troškova života. Bliže stabilizaciji na energetskom tržištu. Bliže pouzdanoj sigurnosti od radijacijske ucjene od koje Rusija ne odustaje", rekao je Zelenskyy.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian prvi je put u subotu priznao da je Iran slao bespilotne letjelice Rusiji, no rekao je da je to bilo prije rata.

U svom video obraćanju u nedjelju navečer, Zelenskyy je odbacio priznanje Irana da je Rusiji isporučio samo ograničen broj dronova. Rekao je da ukrajinske snage svakodnevno obaraju bespilotne letjelice.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici na Vijeće sigurnosti UN-a pozvale su glavnog tajnika Antonija Guterresa da istraži je li Rusija koristila iranske bespilotne letjelice za napad na civile u Ukrajini.

Neke informacije za ovo izvješće došle su od The Associated Pressa, Reutersa i Agence France-Pressea.

XS
SM
MD
LG