Linkovi

Ukrajina: Rusija pljačka kuće u Hersonu prije velike bitke


An old woman walks in the Kherson region village of Arkhanhelske, Nov. 3, 2022.
An old woman walks in the Kherson region village of Arkhanhelske, Nov. 3, 2022.

Ukrajina je optužila Rusiju da je opljačkala prazne domove u južnom gradu Hersonu i okupirala ih vojnicima u civilu kako bi se pripremila za ulične borbe u onome za što obje strane predviđaju da će biti jedna od najvažnijih bitaka u ratu.

Posljednjih dana Rusija je naredila civilima da izađu iz Hersona u iščekivanju ukrajinskog napada kako bi ponovno zauzeli grad, koji su prvi zauzele ruske snage nakon njihove invazije u februaru.

Herson, s predratnom populacijom od gotovo 300.000, ostao je hladan i mračan nakon što su struja i voda prekinuti okolnom području u proteklih 48 sati, rekle su obje strane.

Ruski dužnosnici okrivili su ukrajinsku "sabotažu", dok su ukrajinski dužnosnici rekli da su Rusi demontirali 1,5 km dalekovoda.

Kijev je opisao evakuaciju područja kao prisilnu deportaciju, ratni zločin. Moskva kaže da šalje stanovnike radi sigurnosti.

Oko 100 djece s invaliditetom premješteno je iz medicinske ustanove u Dniprianyju u regiji Herson u regiju Moskve, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska. Pacijenti iz doma za starije osobe u Kakhovki također su premješteni i ruske snage preuzimaju te ustanove, rečeno je.

Herson se nalazi u jedinom džepu teritorija pod ruskom kontrolom na zapadnoj obali rijeke Dnjepar koja presijeca Ukrajinu. Njegovo ponovno zauzimanje bilo je glavni fokus ukrajinske protuofanzive na jugu, koja se ubrzala od početka oktobra.

Situacija unutar Hersona nije mogla biti neovisno potvrđena. Ukrajinske snage na obližnjoj liniji fronte rekle su Reutersu da predviđaju žestoke borbe prije nego što prisile ruske okupatore da napuste grad.

Ukrajinska vojska je rekla da ruske snage, "prerušene u civilnu odjeću, zauzimaju prostorije civila i jačaju položaje za vođenje uličnih borbi".

Ruske snage bile su "upletene u pljačku i krađu od stanovnika i infrastrukturnih objekata te odvoze opremu, hranu i vozila u Rusku Federaciju", rečeno je u najnovijoj verziji u ponedjeljak.

Reuters je tražio komentar ruskih vlasti o ukrajinskim optužbama. Moskva negira zlostavljanje civila.

Ukrajinska vojska izvijestila je o pogocima u rusko protuzračno postrojenje, odlagalište municije i uništenje ruskog oklopa u okrugu Berislav u regiji Herson, u priopćenju rano u utorak. Rečeno je da su ubijena 32 ruska vojnika.

Ukrajinske snage oko nedavno oslobođenog sela Nova Kamyanka izbrojale su četiri ruska zračna udara u blizini.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u ponedjeljak da je regija Donetsk na istoku i dalje "epicentar" sukoba, sa stotinama Rusa ubijenih svaki dan.

Gradovi Bakhmut i Avdiivka trpe najteže borbe u Donjeckoj regiji.

"LJUDE ZOVU MESO"

Na diplomatskom frontu, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sudjeluje u povjerljivim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima s ciljem smanjenja rizika od šireg rata oko Ukrajine, rekao je izvor upoznat s razgovorima.

Izvor je rekao da su se razgovori vodili posljednjih mjeseci i da traju. Kremlj je odbio komentirati razgovore, o čemu je prvi izvijestio Wall Street Journal.

Rat je nanio veliku štetu globalnom gospodarstvu i potaknuo strah od nuklearnog sukoba.

"Zadržavamo pravo govoriti izravno na višim razinama o pitanjima koja zabrinjavaju Sjedinjene Države", izjavila je na brifingu tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, dodajući da su razgovori bili usmjereni "samo na smanjenje rizika".

Potpora SAD-a Ukrajini je "nepokolebljiva" bez obzira na ishod izbora za Kongres u utorak, rekla je.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak rekao je da je Ukrajina spremna pregovarati s budućim ruskim čelnikom, ali ne i s Vladimirom Putinom, nakon izvještaja Washington Posta da su Sjedinjene Države pozvale Kijev da signalizira spremnost za mirovne pregovore kako bi zadržala potporu Zapada.

"Ukrajina nikada nije odbila pregovarati", rekao je Podolyak na Twitteru, dodavši da Rusija prvo treba povući snage iz Ukrajine. "Je li Putin spreman? Očito nije."

Zelenskiy je u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak rekao da Rusiju treba prisiliti na sudjelovanje u "pravim" mirovnim pregovorima.

Rusija je izgubila sav teritorij koji je zauzela u sjevernoj Ukrajini u sedmicama nakon invazije u februaru, a posljednjih se mjeseci suočila s velikim neuspjesima na istoku i jugu.

Putin je odgovorio pozivanjem stotina hiljada rezervista i objavom aneksije okupiranih zemalja. Rekao je u ponedjeljak da se 50.000 rezervista već bori u borbenim jedinicama.

Ali kako se sve više trupa šalje na front i kako se gubici povećavaju, u Rusiji raste zabrinutost oko vođenja rata.

Rusko ministarstvo osbrane poduzelo je rijedak korak u ponedjeljak zanijekavši da je elitna postrojba pretrpjela katastrofalne gubitke, nakon što su ruski vojni blogeri objavili otvoreno pismo preživjelih pripadnika 155. marinačke brigade Pacifičke flote.

U pismu upućenom Olegu Kozhemyaku, guverneru baze postrojbe na pacifičkoj obali, marinci su rekli da je u samo četiri dana njihova jedinica izgubila 300 ubijenih, ranjenih ili nestalih ljudi i polovicu svoje opreme.

Okrivili su generale koji traže medalje i bonuse, koji "ljude nazivaju mesom".

XS
SM
MD
LG