Linkovi

Ukrajinske snage povlače se iz Sjeverodonjecka


Smoke and dirt rise from the city of Sievierodonetsk during fighting between Ukrainian and Russian troops at the eastern Ukrainian region of Donbas on June 14, 2022.
Smoke and dirt rise from the city of Sievierodonetsk during fighting between Ukrainian and Russian troops at the eastern Ukrainian region of Donbas on June 14, 2022.

Ukrajinske trupe "morat će se povući" iz Sjeverodonjecka, uglavnom okupiranog od strane Rusije, rekao je regionalni guverner u petak.

Neke od najtežih borbi u cijeloj ruskoj invaziji na Ukrajinu odigrale su se u Sjeverodonjecku, gdje se već mjesec dana vode borbe ulicu po ulicu, a Rusija polako i mukotrpno zauzima sve veći položaj.

"Ostajati na pozicijama razbijenim u komade tokom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema smisla", rekao je guverner Serhiy Gaidai na televiziji.

Nije naznačio hoće li se trupe odmah povući, niti u kojem vremenskom roku će se povlačenje dogoditi.

Bitka za grad ključna je za Rusiju kako bi uspostavila kontrolu nad posljednjim preostalim djelom regije Lugansk pod kontrolom Ukrajine, s tim da je samo grad Lysychansk ostao u ukrajinskim rukama ako bi pao Sjeverodonjeck.

Regija Lugansk jedna je od dvije pokrajine koje čine Donbas, područje koje Rusija i njezini separatistički saveznici u istočnoj Ukrajini nastoje u potpunosti zauzeti kao jedan od svojih ratnih ciljeva.

"Tamo se u mnogim aspektima odlučuje o sudbini Donbasa", rekao je nedavno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski o Sjeverodonjecku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG