Linkovi

Američki dalekometni raketni sistemi stigli u Ukrajinu


M142 HIMARS

Ukrajina je u četvrtak objavila da je primila američke zalihe topničkog raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS), moćnog sistema dugog dometa za koji se Kijev nada da može pomoći u preokretu ruske invazije.

Moskovske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu industrijsko središte poznato kao Donbas gdje se Ukrajina boji da bi neke od njezinih trupa mogle biti opkoljene ruskim kliještima.

"Hvala mom američkom kolegi i prijatelju ministru obrane Lloydu Austinu na ovim moćnim alatima! Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. I posljednje za neke od njih", tvitao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov o isporuci HIMARS-a.

Nije rekao kako su sistemi stigli.

Ukrajina kaže da joj trebaju sistemi HIMARS kako bi bolje odgovarali rasponu ruskih raketnih sistema za koje kaže da se uvelike koriste za udaranje ukrajinskih položaja u Donbasu.

Washington je rekao da je od Kijeva dobio jamstva da se to oružje većeg dometa neće koristiti za napad na ruski teritorij, strahujući od eskalacije sukoba.

Moskva je upozorila da će pogoditi ciljeve u Ukrajini koje "još nisu pogodili" ako Zapad Ukrajini isporuči rakete većeg dometa za korištenje u visoko preciznim mobilnim raketnim sistemima.

XS
SM
MD
LG