Linkovi

Reporteri bez granica: Ruske trupe pogubile su poznatog ukrajinskog fotografa


FILE - Ukrainian photographer Maks Levin carries a cat near the line of separation from Russian-backed separatists in Donetsk region, Ukraine, Jan 25, 2022.
FILE - Ukrainian photographer Maks Levin carries a cat near the line of separation from Russian-backed separatists in Donetsk region, Ukraine, Jan 25, 2022.

Istraga koju je provela organizacija Reporteri bez granica zaključuje da su poznatog ukrajinskog fotografa i dokumentaristu Maksa Levina, zajedno s vojnikom koji ga je pratio radi sigurnosti, pogubili ruski vojnici u martu u blizini Kijeva dok su tražili komad fotografske opreme bili su izgubili.

RSF sa sjedištem u Parizu u izvještaju je naveo da istrage koje je proveo od 24. maja do 3. juna, kao i informacije i prikupljeni dokazi ukazuju na to da su Levina i Oleksija Černjišova pogubili ruski vojnici u šumi oko sela Moshchun u blizini Kijeva 13. marta , "vjerojatno nakon ispitivanja, pa čak i mučenja."

Istraga koju su proveli Arnaud Froger, šef istražnog odjela RSF-a, i Patrick Chauvel, francuski ratni fotoreporter koji je radio s Levinom u Ukrajini, zaključili su da su Levina i Chernyshova zarobili ruski vojnici dok su pokušavali locirati dron koji je Levin koristio za njegovo izvještavanje o ničim izazvanoj invaziji Rusije na Ukrajinu, pokrenutoj 24. februara.

RSF je rekao da su prikupljeni dokazi, uključujući metke, osobne dokumente, predmete s DNK tragovima koji potvrđuju prisutnost ruskih vojnika na mjestu događaja, Levinov spaljeni automobil Ford Maverick i druge predmete, omogućili da se zaključi da su Levin i njegov tjelohranitelj pogubljeni.

"Analiza fotografija mjesta zločina, zapažanja na licu mjesta i pronađeni materijalni dokazi jasno ukazuju na pogubljenje kojem je možda prethodilo ispitivanje ili čak djela mučenja", rekao je Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a u izjavi.

"U kontekstu rata snažno obilježenog propagandom i cenzurom Kremlja, Maks Levin i njegov prijatelj platili su životom svoju borbu za pouzdane informacije. Dugujemo im istinu. I borit ćemo se da identificiramo i pronađemo one koji su ih pogubili, “ dodala je Deloire.

40-godišnji Levin jedan je od osam novinara ubijenih od početka rata u Ukrajini. Njegovo tijelo pronađeno je u šumi 2. aprila.

Otac četvero djece, radio je s mnogim ukrajinskim i međunarodnim medijima, uključujući Reuters, BBC i Associated Press.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG