Linkovi

Nova američka vojna pomoć Ukrajini, po prvi put uključen špijunski dron Black Hornet


Prikaz prikazuje dron Black Hornet na međunarodnom sajmu opreme za odbranu i sigurnost u Londonu, Britanija
Prikaz prikazuje dron Black Hornet na međunarodnom sajmu opreme za odbranu i sigurnost u Londonu, Britanija

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak 400 miliona dolara dodatne sigurnosne pomoći Ukrajini, uključujući rakete protivvazdušne odbrane, oklopna vozila i male bespilotne letjelice, dok se ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije nastavlja.

Novi paket pomoći, koji je prvi izvijestio Reuters, uključivat će po prvi put američke opremljene nadzorne bespilotne letjelice Black Hornet koje proizvodi Teledyne FLIR Defence, dio Teledyne Technologies.

Hornet proizveden u Norveškoj koristi se u Ukrajini kroz donacije britanske i norveške vlade, saopštila je kompanija. FLIR Unmanned Aerial Systems je u aprilu dobio ugovor od 93 miliona dolara za pružanje malih izviđačkih dronova američkoj vojsci.

Pored toga, paket pomoći u oružju uključuje municiju za sisteme protivvazdušne odbrane Patriot i nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASMS), protivvazdušne sisteme Stinger, više municije za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), oklopne transportere Stryker i niz drugih projektila i raketa.

Pomoć se financira korištenjem Presidential Drawdown Authority, ili PDA, koji ovlašćuje predsjednika da brzo prenosi artikle i usluge iz američkih dionica bez odobrenja Kongresa u hitnim slučajevima. Materijal će doći iz američkog viška zaliha.

Ovo je 43. paket sigurnosne pomoći koji su Sjedinjene Države odobrile Ukrajini. Više od 43 milijarde dolara američke vojne pomoći pruženo je od ruske invazije 2022. godine.

Komentarišući najavu pomoći, državni sekretar Antony Blinken je ukazao na ruske napade na ukrajinske luke i ukrajinsku infrastrukturu otkako se prošle sedmice povukla iz Crnomorske inicijative za žito.

"Rusija bi u svakom trenutku mogla okončati ovaj rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem svojih brutalnih napada na ukrajinske gradove i ljude. Dok to ne učini, Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri će biti ujedinjeni s Ukrajinom, dokle god bude potrebno ”, naveo je Blinken u saopštenju.

Dogovorom o crnomorskom žitu posredovali su Ujedinjene nacije i Turska prije godinu dana u borbi protiv globalne prehrambene krize pogoršane invazijom Rusije. Ukrajina i Rusija su vodeći izvoznici žitarica.

Rusija, čija je invazija na Ukrajinu dovela do smrti hiljada i raseljenja miliona civila, osudila je novi američki paket.

"Akcije Washingtona... su izvan morala i zdravog razuma", rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram ambasade.

Britanija je u utorak saopćila da ima informacije koje ukazuju na to da bi ruska vojska mogla početi gađati civilne brodove u Crnom moru, dok je Evropska unija obećala pomoći Ukrajini da izvozi gotovo sve svoje poljoprivredne proizvode željeznicom i cestom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG