Linkovi

Blinken: Ukrajina je povratila 50% teritorije koju je Rusija zauzela


Ukrajinski vojnici Prve brigade Nacionalne garde Ukrajine pucaju na ruske trupe iz OTO-Melara Mod 56, haubice italijanske proizvodnje kalibra 105 mm, u oblasti Donjecka, 23. jula 2023.
Ukrajinski vojnici Prve brigade Nacionalne garde Ukrajine pucaju na ruske trupe iz OTO-Melara Mod 56, haubice italijanske proizvodnje kalibra 105 mm, u oblasti Donjecka, 23. jula 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da, iako je Ukrajina povratila polovinu teritorije koju je Rusija prvobitno zauzela u svojoj invaziji, Kijev se suočio s "veoma teškom borbom" da povrati još.

"Već je vraćeno oko 50% onoga što je prvobitno zauzeto", rekao je Blinken u intervjuu za CNN u nedjelju.

"Ovo su još relativno rani dani kontraofanzive. Teško je," rekao je on, dodajući: "Neće se odigrati u narednih nedelju ili dvije. Još uvijek gledamo, mislim, za nekoliko mjeseci."

Krajem prošlog mjeseca, navodi se da je predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao da je napredak kontraofanzive protiv ruskih snaga "sporiji nego što se željelo".

Ukrajina je ponovo zauzela neka sela na jugu i teritoriju oko razorenog grada Bakhmuta na istoku, ali nije imala veći proboj protiv teško branjenih ruskih linija.

Na pitanje da li će Ukrajina dobiti borbene avione F-16 američke proizvodnje, Blinken je rekao da vjeruje da hoće. "A važan fokus je na tome da se osigura da su, kada to rade, pravilno obučeni, da su u stanju da održavaju avione i da ih koriste na pametan način."

Koalicija od 11 nacija počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće uspostavljen u Rumuniji.

Ukrajina je dugo apelirala za F-16 proizvedene od Lockheed Martina (LMT.N), ali je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao prošlog mjeseca da nema konačne odluke o tome da Washington pošalje avione. Američki zvaničnici procjenjuju da će za obuku i isporuku aviona biti potrebno najmanje 18 mjeseci.

Sjedinjene Države su Ukrajini dale više od 41 milijardu dolara vojne pomoći od početka ruske invazije u februaru 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG