Linkovi

Rusija najavljuje odmazdu nakon 'udara ukrajinske bespilotne letjelice' u blizini štaba moskovske vojske


Zgrada u Moskvi oštećena u napadu dronom, Rusija, 24. jula 2023.
Zgrada u Moskvi oštećena u napadu dronom, Rusija, 24. jula 2023.

Rusija najavljuje oštre mjere odmazde protiv Ukrajine nakon što su dva drona oštetila zgrade u Moskvi rano u ponedjeljak, uključujući i jednu blizu sjedišta Ministarstva odbrane, u, kako je nazvala, drskom terorističkom aktu.

U napadu, za koji je visoki ukrajinski zvaničnik rekao da će ih biti više, niko nije povrijeđen, ali je jedan dron udario u blizini moskovske zgrade u kojoj ruska vojska održava brifinge o, kako naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji", simboličnim udarcem koji je naglasio domet takvih dronova.

Putevi u blizini su privremeno zatvoreni, prozori na gornja dva sprata poslovne zgrade u koju je udario drugi dron u drugom moskovskom okrugu su razneseni, a krhotine su razbacane po tlu, rekao je reporter Reutersa koji je vidio posljedice incidenta.

"Spavala sam i probudila me eksplozija, sve je počelo da se trese", rekla je za Reuters Polina, mlada žena koja živi u blizini višespratnice.

Treći "dron tipa helikopter" koji nije nosio eksploziv pao je na groblje u gradu izvan Moskve, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova u kojem obećava da će svi odgovorni biti pronađeni i kažnjeni.

Kremlj je rekao da će nastaviti sa svojom kampanjom u Ukrajini i ispuniti sve ciljeve operacije za koju Kijev i veći dio Zapada kažu da je brutalni osvajački rat.

Napad dronom u Moskvi, iako nije ozbiljan u smislu ljudskih gubitaka ili štete, bio je najupečatljiviji te vrste otkako su dva drona stigla do Kremlja u maju.

Roj od 17 dronova takođe je pokrenuo napade preko noći na Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane i dodalo da je koristilo opremu protiv dronova i protuzračnu odbranu da ih obori. Ruski šef Krima rekao je da je pogođeno skladište municije i oštećena stambena zgrada.

"Ovo što se dogodilo smatramo još jednom upotrebom terorističkih metoda i zastrašivanjem civilnog stanovništva od strane vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova o napadima bespilotnih letjelica u Moskvi i na Krimu.

"Ruska Federacija zadržava pravo da preduzme oštre mjere odmazde."

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je da Moskva treba da proširi raspon ciljeva koje je pogodila u Ukrajini, dodajući, kako je rekao, neočekivane i nekonvencionalne ciljeve s velikim utjecajem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija vlada rijetko komentariše napade unutar Rusije ili na teritoriju pod ruskom kontrolom, obećao je u nedjelju, kako je rekao, "odmazdu ruskim teroristima za Odesu".

To je bila referenca na dane smrtonosnih ruskih raketnih udara na mete u lučkom gradu za koje Moskva kaže da su odplata za ukrajinski napad prošle sedmice na Krimski most u kojem su ubijeni roditelji 14-godišnje djevojčice.

Kijev je u ponedjeljak saopćio da je napad ruskih dronova uništio ukrajinska skladišta žita na rijeci Dunav i ranio sedam osoba.

'TERORIZAM'

„Noćas bespilotne letjelice napale su prijestolnicu 'orki' i Krim", rekao je zamjenik ukrajinskog premijera Mihail Fedorov, koristeći pogrdni izraz koji neki Ukrajinci koriste za Ruse. "Elektronsko ratovanje i protivvazdušna odbrana su već manje sposobni da brane nebo okupatora."

Pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Fedorov, jedan od zvaničnika koji predvodi ukrajinske napore za stvaranje "vojske bespilotnih letjelica", dodao je: "Šta god da se dogodi, ovoga će biti još".

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage koristile radio-elektronsku opremu kako bi uklonile dvije ukrajinske bespilotne letjelice, primoravši ih da se sruše, čime su spriječile ono što je nazvalo pokušajem "terorističkog napada".

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je za TV kanal RTVI da je Ukrajina kriva za, kako je rekla, "čin međunarodnog terorizma".

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je u svojoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su dvije nestambene zgrade pogođene oko 4 sata ujutro, dodajući da nije bilo ozbiljne štete ili žrtava.

Pozivajući se na hitne službe, ruske državne novinske agencije javile su da su fragmenti dronova pronađeni u blizini zgrade na Komsomolskom aveniji, koja prolazi kroz Moskvu. Lokacija je u blizini različitih zgrada ministarstva odbrane, uključujući neke za koje se navodi da su povezane s ruskom vojnom obavještajnom službom GRU.

Saobraćaj je privremeno bio zatvoren na ulici, kao i na Aveniji Lihačov, gdje je oštećena poslovna zgrada višespratnice, javile su ruske novinske agencije.

Pažnja će se sada vjerovatno usmjeriti na to odakle su dronovi lansirani i da li su proukrajinski saboteri u Rusiji imali ulogu. Nakon majskog napada dronovima na Kremlj, američki stručnjaci za dronove zaključili su da su oni možda bili lansirani iz unutrašnjosti Rusije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG