Linkovi

Ukrajina: Napredak na jugu, bitke na istoku


Ukrajinski vojnik puca iz minobacača na liniji fronta u blizini grada Bakhmuta
Ukrajinski vojnik puca iz minobacača na liniji fronta u blizini grada Bakhmuta

Ukrajinska vojska povratila je više od 12 kvadratnih kilometara teritorije na jugu Ukrajine prošle sedmice u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, izjavila je u ponedjeljak zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar.

Maliar je rekla da je Ukrajina vratila teritoriju otkako je počela kontraofanziva početkom juna na više od 192 kvadratna kilometra u južnom sektoru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedjelju da je kontraofanziva propala, ali je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da su ovo još uvijek "rani dani" ukrajinskog kontranapada.

U video poruci koju je distribuirao ured predsjednika Volodimira Zelenskog, Maliar je rekao da ukrajinske snage nastavljaju napredovanje u nekoliko područja prema južnom gradu Melitopolju i gradu Berdjansku koji se nalazi na Azovskom moru.

Na istoku, rekla je, glavni fokus borbi bio je oko malog grada Bakhmuta koji su zauzele ruske snage u maju nakon mjeseci žestokih borbi. Snage Kijeva nastavile su napredovati na južnim bokovima Bakhmuta, ali na sjeveru su se ruske snage "držale za svaki centimetar", rekla je ona.

Maliar je rekao da su ukrajinske snage povratile oko 4 kvadratna kilometra u ovom pravcu tokom protekle sedmice i da su glavne bitke bile oko sela Klishchiivka, Andriivka i Kurdyumivka jugozapadno od Bakhmuta.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom ažuriranju navela da je u posljednja 24 sata bilo 35 borbenih sukoba u istočnom smjeru.

Rusija, koja je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, još uvijek drži dijelove teritorije u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski vrhovni komandant general Valerij Zalužnji rekao je prošle nedelje da se ukrajinska vojska suočila sa "ekstremno složenim minskim poljima, protivtenkovskim barijerama i sistemom za uništavanje vatre", ali je nastavila da napreduje.

Rusija je u ponedjeljak izvijestila o napadu dronom na Moskvu u kojem je rekla da su dvije zgrade pogođene, ali da nisu pretrpjele veću štetu, a ukrajinski zvaničnici rekli su da je Rusija izvela posljednji u nizu napada na južnu luku Odesa.

Reuters nije mogao odmah provjeriti razvoj događaja na bojnom polju. Rusija nije potvrdila da je Ukrajina ostvarila teritorijalni napredak, a prošle sedmice je rekla da su njene snage napredovale na sjeveroistoku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG