Linkovi

Microsoft: Rusko kibernetičko špijuniranje cilja 42 ukrajinska saveznika


FILE - A security camera is seen near a Microsoft office building in Beijing, China, July 20, 2021. State-backed Russian hackers have engaged in “strategic espionage” against targets in 42 countries backing Ukraine, a new Microsoft report says.
FILE - A security camera is seen near a Microsoft office building in Beijing, China, July 20, 2021. State-backed Russian hackers have engaged in “strategic espionage” against targets in 42 countries backing Ukraine, a new Microsoft report says.

Poklapajući se s nemilosrdnim kibernetičkim napadima na Ukrajinu, ruski hakeri koje podržava država sudjelovali su u "strateškoj špijunaži" protiv vlada, trustova mozgova, poduzeća i humanitarnih grupa u 42 zemlje koje podržavaju Kijev, navodi Microsoft u izvještaju u srijedu.

"Od početka rata, rusko ciljanje [ukrajinskih saveznika] bilo je uspješno 29 posto vremena", napisao je predsjednik Microsofta Brad Smith, s podacima ukradenim u najmanje jednoj četvrtini uspješnih upada u mrežu.

"Kako se koalicija zemalja okupila kako bi odbranila Ukrajinu, ruske obavještajne agencije pojačale su prodor u mreže i špijunske aktivnosti usmjerene na savezničke vlade izvan Ukrajine", rekao je Smith.

Gotovo dvije trećine meta kibernetičke špijunaže bile su članice NATO-a. Sjedinjene Države bile su glavna meta, a Poljska, glavni kanal za vojnu pomoć koja je pritjecala Ukrajini, bila je broj 2. U posljednja dva mjeseca, Danska, Norveška, Finska, Švedska i Turska bilježe pojačano ciljanje.

Upečatljiva iznimka je Estonija, gdje je Microsoft rekao da nije otkrio nikakve ruske cyber upade otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Firma je pohvalila usvajanje računalstva u oblaku u Estoniji, gdje je lakše otkriti uljeze. "Značajne slabosti kolektivne odbrane ostaju" među nekim drugim europskim vladama, rekao je Microsoft, ne identificirajući ih.

Prema izvještaju na 28 stranica, polovica od 128 ciljanih organizacija su vladine agencije, a 12% su nevladine agencije, obično think tankovi ili humanitarne skupine. Ostale mete uključuju telekomunikacijske, energetske i odbrambene tvrtke.

Microsoft je rekao da se ukrajinska kibernetička odbrana "ukupno pokazala jačom" od ruskih sposobnosti u "valovima destruktivnih kibernapada protiv 48 različitih ukrajinskih agencija i poduzeća". Moskovski vojni hakeri bili su oprezni da ne puste destruktivne crve koji uništavaju podatke koji bi se mogli proširiti izvan Ukrajine, kao što je to učinio virus NotPetya 2017., navodi se u izvještaju.

"Tokom prošlog mjeseca, kako je ruska vojska krenula koncentrirati svoje napade na regiju Donbas, broj destruktivnih napada je pao", navodi se u izvještaju "Odbrana Ukrajine: rane lekcije iz Cyber rata". Firma Redmond, Washington, ima jedinstven uvid u ovu domenu zbog sveprisutnosti svog softvera i timova za otkrivanje prijetnji.

Microsoft je rekao da je Ukrajina također dala primjer u zaštiti podataka. Ukrajina je od pohranjivanja svojih podataka lokalno u vladinim zgradama sedmicu dana prije ruske invazije – što ih je učinila ranjivim na zračne napade – prešla na raspršivanje tih podataka u oblaku, smještenom u podatkovnim centrima diljem Europe.

U izvještaju se također ocjenjuje ruska dezinformacija i propaganda usmjerena na "podrivanje zapadnog jedinstva i odvraćanje kritika ruskih vojnih ratnih zločina" i dodvoravanje ljudi u nesvrstanim zemljama.

Koristeći alate umjetne inteligencije, Microsoft je rekao da je procijenio da su "ruske operacije kibernetičkog utjecaja uspješno povećale širenje ruske propagande nakon što je počeo rat za 216 posto u Ukrajini i 82 posto u Sjedinjenim Državama."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG