Linkovi

Ruski zvaničnik najavljuje novo povlačenje na jugu, Kijev i Zapad oprezni


Evakusani stanovnici Hersona čekaju na željeznničkoj stanici na Krimu. (Foto: STRINGER / AFP)
Evakusani stanovnici Hersona čekaju na željeznničkoj stanici na Krimu. (Foto: STRINGER / AFP)

Zvaničnik u južnoj Ukrajini, kojeg je imenovala Rusija, rekao je u četvrtak da će Moskva vjerovatno povući trupe sa zapadne obale rijeke Dnjepar. Ako se potvrdi vijest o povlačenju, to bi bila velika prekretnica u ratu, prenosi agencija Reuters.

Međutim, ukrajinski zvaničnici i zapadni analitičari i dalje su oprezni u vezi sa nagovještajima da Rusija napušta to područje, dok se visoki ruski zvaničnici u Moskvi još nisu oglašavali o moguće najporaznijem povlačenju ruskih snaga do sada.

Kijev je saopštio da se njegove snage i dalje bore u tom području i strahuje da bi Moskva, nagovještajima da se povlači, mogla da postavi zamku.

"Naše jedinice, vojnici vjerovatno će krenuti ka istočnoj obali", rekao je za proruske medije Kiril Stremusov, zamjenik načelnika civilne uprave Hersonske oblasti kojeg je postavila Rusija.

To područje obuhvata Herson, prijestolnicu istoimene oblasti, i jedini veliki grad koji je Rusija osvojila od početka invazije na Ukrajinu u februaru. U tom regionu se takođe nalazi jedna strana velike brane preko reke Dnjepar koja kontroliše snabdijevanje vodom za Krim, ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija okupirala 2014. godine.

Rusija je prethodno demantovala da njene snage planiraju da se povuku iz tog područja. U četvrtak su se širile spekulacije o tome da li se ruske snage zaista povlače, nakon što su na internetu objavljene fotografije na kojima je glavna zgrada uprave u Hersonu bez ruske zastave. Ukrajina je saopštila da bi to mogle da budu ruske dezinformacije.

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande, ocenila je da je riječ o mogućoj ruskoj zamci.

"To bi mogla da bude provokacija, da bi se stvorio utisak da su naselja napuštena, da je bezbjedno ući, dok se oni pripremaju za ulične borbe. Nastavljamo da se borimo i u pravcu Hersona, uprkos činjenici da neprijatelj pokušava da nas ubijedi da napušta naselja i stvara efekat potpune evakuacije", poručila je Humenjuk.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG