Linkovi

Ukrajina izvještava o "teškim borbama", zapadni oklopi u akciji


Ukrajinski vojnici voze se oklopnim transporterom M113 u blizini grada Bakhmuta na liniji fronta
Ukrajinski vojnici voze se oklopnim transporterom M113 u blizini grada Bakhmuta na liniji fronta

Moskva i Kijev su u petak izvijestili o teškim borbama u Ukrajini, a blogeri su opisali prva viđenja njemačkog i američkog oklopa, signalizirajući da je u toku dugo očekivani protunapad Ukrajine.

S obzirom da praktično nema nezavisnog izvještavanja sa linija fronta i da Kijev malo govori, bilo je nemoguće procijeniti da li Ukrajina prodire u rusku odbranu u svom pokušaju da protjera okupatorske snage.

„Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je ova ofanziva počela“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u Sočiju. "Ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru."

Ukrajinski predsjednik Voldimir Zelenski rekao je da je razgovarao o taktici i "postignućima" s vojnim vođama, ali je malo toga odao.

"Za naše vojnike, za sve one koji u ovom trenutku učestvuju u posebno teškim borbama. Vidimo vaše herojstvo i zahvalni smo za svaki trenutak vašeg života", rekao je on u svom noćnom video obraćanju. "Ukrajina je slobodna onoliko koliko ste vi jaki."

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je da su ukrajinske snage na nekim mjestima probile rusku prvu liniju.

"U nekim oblastima ukrajinske snage su vjerovatno dobro napredovale i prodrle na prvu liniju ruske odbrane. U ostalima, ukrajinski napredak je sporiji."

"Ruski učinak je mješovit: neke jedinice vjerovatno izvode vjerodostojne operacije manevarske odbrane, dok su se druge povukle u neredu, usljed povećanih izvještaja o ruskim žrtvama dok se povlače kroz vlastita minska polja." stoji u britanskom izvještaju.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksander Musiyenko, intervjuisan na ukrajinskom radiju NV, rekao je da Ukrajina ostvaruje dobitke, ali je odbacio ruske izvještaje o velikoj kontraofanzivi u južno-centralnoj regiji Zaporožja.

"To jednostavno nije tačno. To nije glavna faza kontraofanzive. To je samo faza, a ne veliki pokret od kojeg možemo očekivati brzi prodor i stotine kilometara oslobođene teritorije", rekao je Musienko.

Očekuje se da će u kontraofanzivi biti uključene hiljade ukrajinskih vojnika koje je Zapad obučio i opremio. Sjedinjene Države su u petak najavile dodatnu sigurnosnu pomoć od 2,1 milijarde dolara, uključujući protivzračnu odbranu i municiju.

Rusija, koja je imala nekoliko mjeseci da pripremi svoje odbrambene linije, kaže da je odbijala napade od početka sedmice. Kijev je rekao da njegovi glavni napori tek treba da počnu.

Moskva i proratni ruski blogeri izvijestili su o intenzivnim borbama na Zaporoškom frontu u blizini grada Orihiva, oko sredine "kopnenog mosta" koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim, koji se smatra jednom od najvjerovatnijih meta Ukrajine.

Ben Barry, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da će izvještaji ruskih blogera o tenkovima njemačke proizvodnje Leopard i američkim oklopnim vozilima Bradley u blizini Tokmaka južno od Orihiva, ako budu potvrđeni, pružiti prvi dokaz da se nova ukrajinska brigada zapadno naoružanih trupa uključila u bitku.

Sve u svemu, Kijev ima 12 brigada sa ukupno 50.000-60.000 vojnika spremnih za pokretanje kontraofanzive. Devet brigada je naoružano i obučeno od strane Zapada.

"Oni imaju izbor koliko će u početku poslati i koliko će zadržati u rezervi u slučaju da se dinamika bojnog polja promijeni," rekao je Barry, dodajući da će početni prioritet Ukrajine biti pokušaj da Ruse izbaci van ravnoteže i postigne taktičko iznenađenje kroz obmane i kamuflaže.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove trupe odbile dva ukrajinska napada južno od Orihiva i četiri u blizini Velike Novosilke dalje istočno, gdje su ukrajinske snage za napad uključivale dva bataljona vojnika uz podršku tenkova. Nekoliko bataljona do 1.000 vojnika čine jednu brigadu.

Očekuje se da će ukrajinske snage pokušati svoj glavni napad prema obali na južnom frontu. Zamjenica ministra odbrane Hana Maliar rekla je samo da se nastavljaju bitke za Veliku Novosilku i da ruske trupe podižu "aktivnu odbranu" kod Orihiva.

Na istoku, Ukrajina je izvijestila o napredovanju oko Bakhmuta, koji su ruske snage zauzele prošlog mjeseca nakon skoro godinu dana najsmrtonosnije kopnene borbe u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ukrajina generalno zabranjuje novinarima da dođu do njene strane linije fronta tokom ofanzivnih operacija.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje nijedne strane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG