Linkovi

Procjena američkog generala: Ukrajinci će učiniti mnogo više nego što većina analitičara predviđa


Ukrajinska amfibijska jurišna brigada puca na ruske položaje na liniji fronta. AP Photo/Evgeniy Maloletka
Ukrajinska amfibijska jurišna brigada puca na ruske položaje na liniji fronta. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Što se tiče rezultata ukrajinske kontraofanzive, mnogi stručnjaci očekuju da će biti uspješna, iako će bitka također biti duga i skupo će koštati Ukrajinu.

Jedan od najautoritativnijih vojnih stručnjaka, bivši komandant američkih snaga u Iraku i Afganistanu, penzionisani general David Petreus smatra da su Ukrajinci bili jako potcijenjeni.

"Ukrajinci će postići značajne pomake i učiniti mnogo više nego što većina analitičara predviđa", rekao je penzionisani general u intervjuu za list Washington Post. Istovremeno, dodaje da će gubici biti veliki – ofanziva uvijek vodi do većih gubitaka od odbrane. Osim toga, Ukrajinci nemaju zračnu podršku, na koju se američka vojska može osloniti u svojim operacijama.

Washington Post očekuje da će u kontraofanzivi učestvovati oko 40.000 ukrajinskih vojnika, obučenih od strane NATO-a i naoružanih zapadnom opremom.Zajednička karakteristika objavljenih prognoza je uvjerenje da će slabljenje ruskih snaga kao rezultat kontraofanzive Ukrajini dati prednost u budućem razvoju mirovne strategije i u odbrani osvojenih teritorija.

"Ukrajinska kontraofanziva se nastavlja: budite strpljivi," savjetuje Centar za analizu evropske politike (CEPA).

Prema ekspertima centra, trenutna kontraofanziva Ukrajine "će najvjerovatnije biti sporija, smrtonosnija i manje impresivna u postizanju neposrednih teritorijalnih dobitaka" od prošlogodišnjih uspjeha ukrajinskih trupa u ponovnom zauzimanju Hersona i teritorija Harkovske oblasti.

"Ali to ne znači da [kontraofanziva] neće biti uspješna", kaže prognoza.

Jednu od najvažnijih uloga u tome stručnjaci centra pridaju inženjerskoj opremi koja služi za savladavanje prepreka koje ruske trupe postavljaju oko ključnih ciljeva. I takođe - "manje glamuroznu opremu" od oružja koje obezbeđuje Zapad.

Na primjer, kamioni koji dopremaju zalihe na front i evakuiraju oštećenu opremu ili ranjene vojnike.

"Sposobnost Ukrajine da uspije u velikoj mjeri ovisit će ne samo o tenkovima i artiljeriji, već i o sposobnosti da podrži ove platforme i trupe koje njima upravljaju", naglašava CEPA.

Centar upozorava i na mogućnost velikih gubitaka, jer je priroda rata drugačija od onih koje su Amerikanci vodili posljednjih decenija.

"Kada kontraofanziva počne ozbiljno, broj ukrajinskih žrtava će porasti do nivoa koji bi mogao izgledati zastrašujuće za Amerikance koji su navikli na dvije decenije sukoba niskog intenziteta", navodi se u publikaciji Centra.

Za razliku od ratova u Iraku i Afganistanu ili ranih faza ruskog rata protiv Ukrajine, CEPA vjeruje da će kontraofanziva vjerovatno biti borbena operacija velikih razmjera koja će rezultirati stopom žrtava od 20 posto. Štaviše, ovi pokazatelji se mogu povećati na gotovo 70% za jedinice koje provode probojne operacije.

Citirajući intervjuisane stručnjake, britanska publikacija Times naziva kontraofanzivu vjerovatno "samo korakom u mnogo dužoj borbi".

Prema pisanju Timesa, ukrajinska kontraofanziva "počinje od Zaporožja" i kretat će se na jug kako bi stigla do Azovskog mora kod Melitopolja i Berdjanska i prekinula ruski put prema Krimu.

Drugi britanski medij - Telegraph - piše da su Ukrajinci u prvoj fazi kontraofanzive odabrali "nekoliko mini-ofanziva sa mnogo manjim timovima" od svih jedinica spremnih za borbu.

U članku, publikacija naziva dizanje HE Kahovskaja ruskom reakcijom na kontraofanzivu: "Akcije Ukrajine u ponedjeljak postale su jasan signal ruskim trupama da je kontraofanziva ušla u drugu fazu. Trebalo je nešto učiniti, a u U 2:50 probili su branu Kahovska. Potpuno je vjerovatno da su Rusi namjeravali manji proboj brane, dovoljan da rijeku učini neprohodnom za ukrajinsku kontraofanzivu."

Autor članka, Mike Martin, viši je saradnik na King's College London i autor nedavno objavljene knjige How to War.

Martin naglašava apsolutnu spremnost ukrajinskih trupa za uspješnu kontraofanzivu i napominje da je ona "počela i da će biti samo intenzivnija i krvavija".

Novinska agencija Reuters, pozivajući se na ruske izvore, izvještava o intenzivnim borbama na Zaporoškom frontu u blizini grada Orihiva, otprilike na sredini "kopnenog mosta" koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim. Riječ je o Krimu, podsjeća agencija, koji se smatra jednom od najvjerovatnijih meta za Ukrajinu.

Prema navodima agencije, Kijev ima 12 brigada sa ukupnim brojem od 50-60 hiljada ljudi, spremnih za kontranapad. Devet brigada je bilo naoružano i obučeno na Zapadu.

Pozivajući se na Bena Barija, starijeg saradnika na Međunarodnom institutu za strateške studije kopnenog ratovanja, Reuters piše da je početni prioritet Ukrajine pokušaj da debalansira Ruse i postigne taktičko iznenađenje putem obmane i kamuflaže.

Wall Street Journal također podržava argument Krima: "Pravac napada ukazuje na to da Ukrajina istražuje jug prema Azovskom moru kako bi presjekla kopneni most koji povezuje kopnenu Rusiju s poluostrvom Krim koji je okupirao Rusiju."

WSJ piše da će Ukrajina pokušati da sa desetinama hiljada vojnika savlada linije odbrane koje je stvorila Rusija.

WSJ navodi i komentare vojnih eksperata da dizanje brane Kahovskaja u zrak ometa neke opcije za borbena dejstva u Ukrajini.

„Ukrajinska kontraofanziva raste, ali nailazi na jak otpor Rusije“, piše Politico.

Publikacija posebno citira podatke iz Washingtonskog analitičkog centra, koji na osnovu analize geolokacijskih snimaka zaključuje da su ukrajinske snage vjerovatno probile prvu liniju odbrane otprilike 15 kilometara jugoistočno od strateškog Orichova regije Zaporožje. Ali čini se da su Rusi vratili ukrajinske trupe na njihove prvobitne položaje, piše publikacija.

Politico također citira nalaze britanskog istraživačkog centra za kraljevsku odbranu, koji navodi da bi ruska odbrana "mogla stvoriti velike probleme za ukrajinsku kontraofanzivu".

„Inženjerska oprema se pokazala kao jedan od najjačih tipova ruske vojske“, navodi se u pomenutom izveštaju.

Procjene ukrajinske kontraofanzive, koje je objavio New York Times, izgledaju manje optimistično. Kako je objavio Glas Amerike, oslanjajući se na neimenovane zvaničnike, list pretpostavlja da je "izbacivanje svih ruskih snaga sa okupirane ukrajinske zemlje krajnje malo vjerovatno".

„Kakav god bio ishod kontraofanzive, američki i evropski zvaničnici se slažu da Putin u ovom trenutku nije raspoložen za pregovore. Ali Putin razumije jezik moći i to je ono što kontraofanzivu čini toliko važnom“, naglašava NYT.

U međuvremenu, na kanalu SkyNews, vojni analitičar Sean Bell ocjenjuje izglede ukrajinske kontraofanzive vrlo nepredvidivim. Ofanziva, prije svega ne smije dovesti do poraza, jer bi veliki gubici i poraz ofanzive, čija je priprema trajala više mjeseci, doveli do gubitka podrške predsjedniku Zelenskog i unutar zemlje i od strane saveznika.

U najboljem slučaju, Ukrajinci će probiti rusku odbranu do Azovskog mora i potisnuti Ruse nazad na istok, okružujući Bahmut, smatra stručnjak.

Vraćajući se na prognoze američkih analitičara, stručnjaci kažu da Amerikanci prije svega trebaju biti strpljivi. Rafael Cohen i Gian Gentile iz Rand Corporation kažu da moraju "prevladati svoju sklonost kratkim, odlučujućim ratovima".

Većina ratova je duga i iscrpljujuća, a ni rat u Ukrajini nije ništa drugačiji, ističe časopis Foreign Policy.

General Petreus je naglasio da su "Ukrajinci potpuno mobilisani, da ovo doživljavaju kao svoj rat za nezavisnost i da imaju visok moral". S druge strane, primijetio je, "mnogi ruski vojnici verovatno ne osećaju istu posvećenost svojoj stvari i imaju prilično nizak moral nakon mjeseci u rovovima i na područjima gdje ih lokalno stanovništvo mrzi."

Parafrazirajući drugog generala - Dvajta Ajzenhauera - Petreus je rekao da su "danas, sa ukrajinskim trupama, nade i molitve ljudi koji vole slobodu svuda".

XS
SM
MD
LG