Linkovi

Ukrajina: Oslobađanje sela - prvi rezultati kontraofanzive


Preuzimanje sela Blahodatne
Preuzimanje sela Blahodatne

Kijevske trupe saopćile su u nedjelju da su povratile selo od ruskih snaga na jugoistoku Ukrajine, prvo oslobođeno naselje za koje polagažu pravo od pokretanja kontranapada ove sedmice.

Vojnici su istakli ukrajinsku zastavu na bombardovanu zgradu u neprovjerenom video snimku koji je objavila ukrajinska 68. Jeger brigada, a koji je identificirao naselje kao Blagodatny u regiji Donjeck.

„Vidimo prve rezultate kontraofanzivnih akcija, lokalizovane rezultate“, rekao je na televiziji Valerij Šeršen, portparol ukrajinskog vojnog sektora „Tavrija“.

On je rekao da se selo nalazi na rubu Donjecke i Zaporoške oblasti nekoliko kilometara južno od sela Velika Novosilka pod kontrolom Kijeva.

Predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je dao najjači signal do sada da je Kijev pokrenuo svoj dugoočekivani protunapad kako bi zauzeo pozadinu na istoku i jugu, potvrđujući da se vode "protuofanzivne i odbrambene operacije".

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je ukrajinska vojna akcija uveliko u toku, ali da do sada nije uspjela probiti ruske odbrambene linije i uzela velike gubitke.

Kijevski zvaničnici uveli su strogi period operativne tišine i pozvali Ukrajince da ne otkrivaju nikakve informacije koje bi mogle ugroziti operaciju.

'IZBACIVANJE NEPRIJATELJA'

Sa tako malo informacija iz Kijeva i oskudnim nezavisnim izvještajima sa linija fronta, bilo je gotovo nemoguće procijeniti situaciju na bojnom polju.

Snimak iz Blahodatne prikazuje ukrajinske trupe unutar teško oštećene zgrade dok je u daljini tutnjao zvuk artiljerije.

"Izbacujemo neprijatelja iz naših domovina. To je najtopliji osjećaj koji postoji. Ukrajina će pobijediti, Ukrajina iznad svega", rekao je neidentifikovani vojnik u snimku na Facebooku.

Rusija je najmanje dva puta ove sedmice rekla da je odbila ukrajinske napade u blizini obližnjeg naselja Velika Novosilka.

Okupirani jugoistok se smatra vjerovatnim prioritetom za kijevske snage koje bi mogle imati za cilj da ugroze ruski kopneni most prema anektiranom poluostrvu Krim i podjele ruske snage na pola.

Blahodatne se nalazi oko 95 km severozapadno od grada Mariupolja, koji leži na Azovskom moru na južnom obodu kopnenog mosta. Rusija je prošle godine zauzela grad nakon što ga je opsadila i bombardovala.

Rusija je izgradila ogromna utvrđenja na okupiranoj teritoriji kako bi se pripremila za ukrajinski kontranapad koristeći hiljade vojnika obučenih i opremljenih od strane Zapada.

Rusija je u nedjelju saopćila da je uništila najmanje sedam njemačkih tenkova Leopard i pet vozila američke proizvodnje Bradley tokom 48 sati dok je odbijala ukrajinske napade, iako su ruski blogeri izvijestili da je Ukrajina nakratko probila dio ruske linije.

Ruski vojni blogeri rekli su da su ukrajinske snage probile dio ruskih linija južno od grada Velika Novosilka, nakratko zauzevši nekoliko sela dok su se ruske snage povlačile na više mjesta.

Vladimir Rogov, zvaničnik kojeg je postavila Rusija u dijelu regije Zaporožja pod kontrolom Rusije, rekao je da su ruske snage vratile selo.

Ukrajina je saopćila da je ostvarila dobitke u blizini Bakhmuta, koji je prošlog mjeseca pripao Rusiji.

U nedelju popodne ukrajinski vojni blogeri na društvenim mrežama objavili su da su oslobođena i sela Neskuchne i Makarivka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG