Linkovi

Rusija tvrdi da je spriječila ukrajinski napad dronovima na Sevastoplj


Ukrajina
Ukrajina

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage spriječile Ukrajinu da u nedjelju napadne crnomorsku luku Sevastopolj, uništivši sedam zračnih i dva podvodna drona.

"Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa sedam bespilotnih letjelica i dva bespilotna podvodna vozila na objekte na teritoriji poluostrva Krim u blizini grada Sevastopolja", saopštilo je ministarstvo na Telegramu. aplikacija za razmjenu poruka.

Žrtava i materijalne štete nije bilo, dodaje ministarstvo.

Navodi se da su dva zračna drona oborena iznad Crnog mora na velikoj udaljenosti od obale, dok su pet presrele ruske snage za elektronsko ratovanje.

Dva podvodna vozila bez posade (UUV), otkrivena su u sjevernom dijelu Crnog mora i uništena u požaru, saopštilo je ministarstvo.

Ranije je Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je postavila Moskva, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da su napadi izvedeni na luku Sevastopolj i gradski okrug Balaklava, Hersones.

Pomorski transport, uključujući putničke trajekte, obustavljen je na nekoliko sati ranije u nedjelju, objavile su gradske transportne vlasti koje podržava Moskva na svom Telegram kanalu.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Iz Ukrajine nije bilo odmah komentara o napadu na Sevastopolj, luku na poluostrvu Krim, koju je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže u kontraofanzivi Kijeva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG