Linkovi

Kopneni dronovi - nova stanica u ukrajinskom ratu dronova


Čovjek stoji u blizini višenamjenskog robotskog bespilotnog zemaljskog vozila ROOK (UGV), razvijenog za nošenje teških tereta i dijela "Legion-X" linije robotskih i autonomnih borbenih rješenja koje proizvodi izraelska međunarodna kompanija za odbrambenu elektroniku
Čovjek stoji u blizini višenamjenskog robotskog bespilotnog zemaljskog vozila ROOK (UGV), razvijenog za nošenje teških tereta i dijela "Legion-X" linije robotskih i autonomnih borbenih rješenja koje proizvodi izraelska međunarodna kompanija za odbrambenu elektroniku

Nakon što se uloga bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu dramatično povećala otkako je Rusija izvršila invaziju prije 16 mjeseci, pažnja se okreće zemaljskim dronovima za koje programeri kažu da bi mogli biti sljedeća granica u vojnim inovacijama.

Među ukrajinskim inženjerima koji rade u sektoru je 22-godišnji Yevhen Hnatok, koji je rekao da je već isporučio nekoliko desetina kopnenih vozila na daljinsko upravljanje za oružane snage.

U nedavnoj demonstraciji, mala zelena mašina sa debelim točkovima i nagaznom minom pričvršćenom za leđa kretala se kroz dugu travu gotovo neprimijećena.

"Ako to vide na ovoj udaljenosti, neće imati vremena ni da se pomole", rekao je Reutersu, misleći na ruske snage.

Kako se više eksperimentalnih tehnologija uvodi na bojno polje, mladi inženjeri poput Hnatoka nadaju se da će utjecati na ishod rata bespilotnim kopnenim vozilima (UGV) koja nose oružje i eksploziv ili provode izviđanje.

I Rusija je investirala u UGV-ove uključujući borbene robote, a Ukrajina želi da se tome suprotstavi, kao što je to učinila u sferi zračnih dronova, podsticanjem inovacija među malim preduzećima.

Jevhen Hnatok, 22, bivši ukrajinski vojnik, pokazuje bespilotno zemaljsko vozilo u regionu Kijeva, Ukrajina, 5. jula 2023. REUTERS/Alina Smutko
Jevhen Hnatok, 22, bivši ukrajinski vojnik, pokazuje bespilotno zemaljsko vozilo u regionu Kijeva, Ukrajina, 5. jula 2023. REUTERS/Alina Smutko

Hnatokove mašine se razlikuju po veličini i mogućnostima: one manje mogu nositi protutenkovsku minu ili mitraljez na daljinsko upravljanje do 10 km od svog operatera, a on radi na većem vozilu koje može nositi 20 mm top.

Druge mašine mogu transportovati artiljerijske granate do artiljeraca.

Mladi inženjer je rekao da je cilj bio da se što više vojnika zamijeni mašinama na linijama fronta kako bi se spasili životi.

Jedan od glavnih izazova ukrajinskoj ambicioznoj ljetnoj kontraofanzivi bila je gusta mreža protupješadijskih i protutenkovskih mina koje su postavile ruske trupe. Gubitak potrošnog UGV-a zbog nagazne mine je poželjniji od gubitka vojnika.

Jevhen Hnatok, 22, bivši ukrajinski vojnik, popravlja bespilotno zemaljsko vozilo koje je napravio Ukrajina, 5. jula 2023. REUTERS/Alina Smutko
Jevhen Hnatok, 22, bivši ukrajinski vojnik, popravlja bespilotno zemaljsko vozilo koje je napravio Ukrajina, 5. jula 2023. REUTERS/Alina Smutko

Jedna od prednosti UGV vozila je njihova niska cijena - dijelovi za manje mašine Hnatok koštaju manje od 30.000 grivna (812 dolara).

Utjecaj borbenih UGV-ova s obje strane do sada je bio izuzetno ograničen, kaže Samuel Bendett, viši saradnik Centra za novu američku sigurnost.

Međutim, on je rekao da je sektor UGV-a onaj koji treba posmatrati, s dobro obrazovanim i tehnološki sposobnim volonterima, posebno u Ukrajini, koji se bore da stvore nova vozila koja će njihovoj armiji dati prednost.

"Upravo je ova vrsta inovacije na bojnom polju na taktičkom rubu u Ukrajini koja će (donijeti) eventualna nova rješenja koja mogu poslužiti za dugoročni opstanak u borbi."

Utrka u naoružanju

Ukrajinska zajednica inovatora u oblasti odbrane je skup mladih IT profesionalaca i starijih sovjetskih inženjera za vazduhoplovstvo i tenkove. Hnatok, obučen u otrcanu crnu odjeću i pank rokerske čizme, nije ni jedno ni drugo.

Inženjer, koji je završio samo devet godina škole, rekao je da je većinu svojih vještina u izradi vozila na daljinsko upravljanje naučio od svog očuha.

"Zajedno bismo pravili male rakete, takve stvari", prisjetio se on.

Nakon što je učestvovao u borbama u blizini Kijeva i na istoku Ukrajine u prvim mjesecima invazije, Hnatok je odlučio da počne sa proizvodnjom UGV-ova u februaru, nakon što je vidio objavu na internetu koja pokazuje rusko vozilo.

"Pomislio sam: 'zašto ne počnemo da ih pravimo?"

Hnatok je rekao da ne profitira od svojih vozila, ali traži od svojih vojnih kupaca da pokriju troškove proizvodnje.

Borbeni snimci objavljeni na internetu pokazuju kako je Moskva već rasporedila daljinski upravljane verzije starih tenkova napunjenih eksplozivom koji se šalju prema ukrajinskim položajima.

Takođe radi na naprednijim, samovozećim opcijama, kao što je Marker UGV, koji je pokazao sposobnosti vještačke inteligencije i mašinskog učenja i bio je u stanju da prolazi kroz kontrolisana okruženja bez operatera, rekao je Bendett.

Što se tiče UGV-ova šire, dodao je: "Krajnji cilj je da ovi sistemi funkcionišu autonomno u borbi... sa ljudskim operaterima, bespilotnim letjelicama, vazdušnim i ljudskim sredstvima u umreženom okruženju... ali mi smo daleko od toga."

Hnatok je rekao da je sretan što može napraviti mnogo jeftinih manjih UGV-ova, uključujući kamikaza vozila za jednokratnu upotrebu, ali da će mu trebati više osoblja da ispuni postojeće narudžbe.

Inženjer je rekao da se također suočio s problemima sa opskrbom dijelovima, s komponentama kao što su gusjenice koje se sada prodaju po visokim cijenama zbog globalne potražnje uzrokovane ratom.

"Ako je prije rata predajnik koštao 2.000 grivna, sada košta i do 12.000."

XS
SM
MD
LG