Linkovi

Zelenski upozorava na ruske napore da zaustave kijevske trupe, general izdvaja napredak na jugu


Predsjednik Volodymyr Zelenskiy upozorio je Ukrajince da Rusija ulaže sve svoje resurse u kampanju da zaustavi kontraofanzivu kijevskih trupa, a visoki general izvijestio je o novom napretku na južnom frontu.

Ali ukrajinski vojni analitičari sugerirali su da stvari nisu lake za ukrajinske snage u njihovom nastojanju da napreduju prema jugu.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu kako bi povratila dijelove zemlje u istočnoj i južnoj Ukrajini koje su zauzele ruske snage u invaziji pokrenutoj u februaru 2022.

Usredsredila se na zauzimanje sela na jugoistoku na putu prema Azovskom moru i oblasti u blizini istočnog grada Bakhmuta, koje su ruske snage zauzele u maju nakon višemjesečnih borbi.

Ruski izvještaji navode da su njene snage odbile ukrajinske napade u istočnoj regiji Donjecka, uključujući i okolinu Bakhmuta.

"Svi moramo vrlo jasno, što je jasnije moguće shvatiti da ruske snage u našim južnim i istočnim zemljama čine sve što mogu da zaustave naše vojnike", rekao je Zelenskiy u svom noćnom video obraćanju nakon što je predsjedavao sastankom s najvišim komandantima na petak.

"I svakih hiljadu metara koje napredujemo, svaki uspjeh svake borbene brigade zaslužuje našu zahvalnost."

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.

General Oleksander Tarnavskyi, komandant ukrajinskih snaga na jugu, rekao je nakon sastanka da njegove trupe "sistematski povlače neprijatelja sa položaja".

Gubici neprijatelja u protekla 24 sata bili su najmanje 200, napisao je na Telegramu.

"Na jugu je situacija veoma teška u napredovanju prema Berdjansku", rekao je vojni analitičar Serhiy Hrabskyi ukrajinskom radiju NV, misleći na luku na Azovskom moru. Ukrajinske snage se nadaju da će odsjeći kopneni most koji su ruske snage uspostavile sa aneksiranim poluostrvom Krim.

"Kreću se prema selu Robotyne. Neprijatelj pruža otpor da zaustavi naše napredovanje prema jugu."

Rusko ministarstvo odbrane je u svom dnevnom izvještaju navelo da su njegove snage odbile 16 ukrajinskih napada na istočnom frontu, uključujući i onaj blizu dugo spornog grada Maryinka i strateškog sela Klishchiivka, na južnom rubu Bakhmuta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG