Linkovi

Kasetna municija iz SAD stigla u Ukrajinu


Kasetne bombe
Kasetne bombe

Ukrajinski general rekao je da je Ukrajina od Sjedinjenih Država zaprimila kontroverznu kasetnu municiju.

"Upravo smo je dobili. Još je nismo upotrijebili, ali ona može radikalno promijeniti situaciju na frontu", potvrdio je za CNN general Oleksandr Tarnavski.

"I neprijatelj zna da ćemo s ovim oružjem imati prednost. Prepustit će nam onaj dio terena gdje ga je moguće koristiti. Ovo je vrlo moćno oružje, više instance će odlučiti gdje ćemo ga upotrijebiti", dodao je.

Prema riječima Tarnavskog, kasetna municija se neće upotrebljavati u gusto naseljenim područjima, čak i ako su ih okupirale ruske snage.

Sjedinjene Države su izvijestile kako su napismeno dobile garanciju da Ukrajina ovo oružje neće koristiti u naseljenim područjima i da će se nakon završetka rata provesti akcije razminiravanja.

"Rusi misle da ćemo ga koristiti na svim područjima fronta, što nikako nije tačno. Međutim, jako su zabrinuti", kazao je general.

Washington navodi da je Ukrajini poslata kasetna municija zbog niskog snabdijevanja standardnim artiljerijskim projektilima.

"Snabdijevanje kasetnom municijom je privremeno. Jednom kada proizvodnja projektila dosegne nivo koji može zadovoljiti potrebe Ukrajine, tada više neće biti potrebe za slanjem dodatnog kasetnog oružja", kazao je u utorak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Kasetna municija se može ispaljivati sa zemlje artiljerijskim sistemima poput raketa i projektila ili ispaljivati iz aviona.

Obično se raspršuje u zraku, šireći višestruku podmuniciju ili bombe neselektivno na područje veličine gradskog bloka.

Mnogi komadi ne eksplodiraju pri početnom udaru, ostavljajući opasne zaostatke koji mogu ubiti i osakatiti, poput nagaznih mina, godinama ili čak decenijama osim ako se ne očiste i unište.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG