Linkovi

144 ukrajinska borca razmijenjena iz ruskog zatočeništva


David Arakamija, parlamentarni lider partije Sluga naroda predsednika Volodiira Zelenskog, govori za Glas Amerike 18. juna u Vašingtonu.
David Arakamija, parlamentarni lider partije Sluga naroda predsednika Volodiira Zelenskog, govori za Glas Amerike 18. juna u Vašingtonu.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je 144 borca te zemlje oslobođeno iz ruskog zarobljeništva putem "mehanizma razmjene" i da je među njima skoro 100 oslobođenih boraca učestvovalo u odbrani ukrajinskog primorskog grada Mariupolja.

Ranije je vodeći ukrajinski parlamentarac rekao za Glas Amerike da Kijev i Moskva prolaze kroz proces razmjene zatvorenika i da Roman Abramovič, ruski biznismen povezan sa Putinom, igra "aktivnu ulogu" u pregovorima.

Nekoliko sati kasnije, u svom noćnom obraćanju naciji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nazvao razvoj "optimističnim i veoma važnim". Zelenski je rekao da su 59 vojnika koji su se vratili u Ukrajinu bili pripadnici Nacionalne garde, zatim 30 vojnika u mornarici, 28 koji su služili u vojsci, 17 u graničnoj gardi i 9 koji su se borili kao vojnici teritorijalne odbrane, a jedan je bio vojnik policajac.

"Najstariji od oslobođenih ima 65 godina, najmlađi 19 godina", rekao je on u video-snimku. "Konkretno", dodao je Zelenski, "95 branilaca Azovstala se vraćaju kući".

Odbrana čeličane Azovstal u Mariupolju istakla se kao posebno žestoka borba između ukrajinskih i ruskih snaga od marta do maja. Završila se sa nepoznatim brojem žrtava na strani Ukrajine i sa blizu 2.500 ukrajinskih boraca u ruskom zarobljeništvu, prema podacima koje je objavila ruska strana.

Vijest od srijede uslijedila je nakon objave dan ranije da je 17 Ukrajinaca, uključujući 16 vojnika i jednog civila, oslobođeno iz ruskog zarobljeništva u razmjeni u kojoj je oslobođeno 15 Rusa i da su tijela 46 palih ukrajinskih vojnika vraćena kući. Zauzvrat, Ukrajina je Rusiji predala 40 njenih poginulih vojnika. Među 46 palih ukrajinskih boraca, 21 je učestvovao u odbrani Azovstala, navodi ukrajinska vlada.

Dejvid Arahamija, lider u parlamentu Stranke Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za Glas Amerike tokom posjete Washingtonu ranije ovog mjeseca da Abramovič igra "aktivnu ulogu" u pregovorima o razmjeni zatvorenika između Kijeva i Moskve.

"Kao ljudsko biće, mislim da ima namjeru da zaustavi rat, ne sviđa mu se ideja da je Rusija napala Ukrajinu", rekao je Arahamia o Abramoviču.

Što se pregovora tiče, "on pokušava da igra neutralnu ulogu, ali mi ga tretiramo kao ruskog predstavnika. On je, naravno, bliži gospodinu Putinu (nego ukrajinskoj strani)", rekao je Arahami, dodajući da Ukrajina vidi Abramoviča kao "glasnika" koji bi mogao da isporučuje poruke ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "u originalnom obliku".

Abramovič je bio vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelsija. On je napravio aranžmane za njegovu prodaju nakon najnovije ruske invazije na Ukrajinu i naknadnih sankcija koje su Britanija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje uvele protiv ruskih biznismena za koje se vjeruje da su imali koristi od bliskih veza sa ruskom vladom i Putinom.

Zelenski je u srijedu završio svoje noćno obraćanje naciji zahvalivši se onima koji su dali ulogu u obezbjeđivanju povratka kući 144 ukrajinska borca iz ruskog zarobljeništva.

"Zahvalan sam Odbrambenoj obavještajnoj službi Ukrajine i svima koji su radili na ovom rezultatu. Ali hajde da pričamo o ovome kasnije. Učinićemo sve da svakog Ukrajinca i Ukrajincu vratimo kući", rekao je Zelenski.

Kako rat ulazi u peti mjesec, tačan broj zarobljenika koje drže obje strane nije objavljen u javnosti. Malo se zna o tome kako se s njima postupa ili tačno gdje se drže.

XS
SM
MD
LG