Linkovi

Rusija napušta Zmijski otok u strateškoj pobjedi Ukrajine


This satellite image taken by Planet Labs PBC shows thick black smoke rising after a alleged Ukrainian drone strike on Russian positions on Snake Island, Ukraine, in the Black Sea, May 6, 2022.
This satellite image taken by Planet Labs PBC shows thick black smoke rising after a alleged Ukrainian drone strike on Russian positions on Snake Island, Ukraine, in the Black Sea, May 6, 2022.

Ruske snage objavile su u četvrtak da su napustile stratešku ispostavu u Crnom moru Zmijski otok, što je velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla popustiti rusku blokadu izvoza žitarica.

Rusko ministarstvo obrane opisalo je odluku o povlačenju s otoka kao "gestu dobre volje" koja je pokazala da Moskva ne ometa napore Ujedinjenih naroda za otvaranje humanitarnog koridora koji omogućuje otpremu žitarica iz ukrajinskih luka.

Ali Ukrajina je rekla da je istjerala ruske snage nakon masivnog topničkog napada preko noći.

"KABOOM!" tvitao je Andriy Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. "Nema više ruskih vojnika na Zmijskom otoku. Naše oružane snage odradile su sjajan posao."

Južno ukrajinsko vojno zapovjedništvo objavilo je na Facebooku sliku nečega što je izgledalo kao otok, gledano iz zraka, s pet ogromnih stupova crnog dima koji se diže iznad njega od, kako je opisala, napada projektila i topništva.

"Neprijatelj je žurno evakuirao ostatke garnizona s dva glisera i vjerojatno napustio otok. Trenutačno je Zmijski otok zahvaćen vatrom, odjekuju eksplozije."

Reuters nije mogao odmah provjeriti fotografiju s bojnog polja bilo koje strane.

Otok kontrolira pristup morskim putevima do Odese, glavne ukrajinske crnomorske luke, gdje je ruska blokada spriječila izvoz žitarica jednog od glavnih svjetskih dobavljača, stvarajući globalni šok opskrbe hranom i rizik od gladi.

Rusija ga je zauzela prvog dana rata, kada je tamošnji ukrajinski stražar, kojem je brod naredio predaju, odgovorio "Ruski ratni brod: idi *ebi se".

Incident je ovjekovječen na ukrajinskoj poštanskoj marki. Na dan kada je marka izdana, Ukrajina je potopila vodeći brod ruske crnomorske flote.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG