Linkovi

Rusija pojačava napade u Ukrajini nakon značajnog NATO summita


An elderly Ukrainian woman looks on after Russian shelling in Mykolaiv, Ukraine, June 29, 2022.
An elderly Ukrainian woman looks on after Russian shelling in Mykolaiv, Ukraine, June 29, 2022.

Rusija je u četvrtak nastavila sa svojom ofanzivom na istočnu Ukrajinu nakon što je NATO označio Moskvu najvećom "izravnom prijetnjom" zapadnoj sigurnosti i dogovorio planove za modernizaciju opkoljenih oružanih snaga Kijeva.

Ukrajinske vlasti priopćile su kako pokušavaju evakuirati stanovnike iz istočnog grada Lisičanska, žarišta ruskih napada gdje je oko 15.000 ljudi ostalo pod nemilosrdnim granatiranjem.

"Borbe se stalno vode. Rusi su stalno u ofenzivi. Nema popuštanja", rekao je regionalni guverner Serhiy Gaidai ukrajinskoj televiziji.

Ruske trupe napale su rafineriju nafte Lysychansk u četvrtak ujutro, napisao je Gaidai kasnije na Telegramu.

Veleposlanik samoproglašene Luganske Narodne Republike rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA da je rafinerija nafte Lysychansk sada u potpunosti pod kontrolom ruskih i proruskih snaga, a sve ceste prema Lysychansku također su pod njihovom kontrolom.

Ruske snage pokušavaju opkoliti Lysychansk dok nastoje zauzeti regiju Donbas, koja se sastoji od provincija Donjeck i Lugansk.

Na summitu u srijedu kojim je dominirala ruska invazija na Ukrajinu i geopolitički potres koji je izazvao, NATO je pozvao Švedsku i Finsku da se pridruže i obećao sedmerostruko povećanje od 2023. u borbenim snagama u visokoj pripravnosti duž svog istočnog krila.

Kao reakciju, predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO uspostavi infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se pridruže vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Ruske novinske agencije citiraju Putina kako ne može isključiti da će se pojaviti tenzije u odnosima Moskve s Helsinkijem i Stockholmom zbog njihovog ulaska u NATO.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je više raspoređivanja kopnenih, morskih i zračnih snaga diljem Europe od Španjolske na zapadu do Rumunjske i Poljske na granici s Ukrajinom.

To je uključivalo stalni vojni stožer s pratećom bojnom u Poljskoj - prvo američko raspoređivanje s punim radnim vremenom na istočnim rubovima NATO-a.

"Rat predsjednika Putina protiv Ukrajine razbio je mir u Europi i stvorio najveću sigurnosnu krizu u Europi od Drugog svjetskog rata", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare, obvezujući se staviti 300.000 vojnika NATO-a u stanje visoke pripravnosti od 2023. godine. "NATO je odgovorio snagom i jedinstvom."

Britanija je rekla da će Ukrajini pružiti još milijardu funti (1,2 milijarde dolara) vojne potpore, uključujući sustave protuzračne obrane, zrakoplove bez posade i novu opremu za elektroničko ratovanje. Čitaj više

Dok se 30 nacionalnih čelnika NATO-a sastajalo u Madridu, ruske snage su pojačale napade na Ukrajinu, uključujući raketne napade i granatiranje na južnu regiju Mikolaiv u blizini crte bojišnice i Crnog mora.

Gradonačelnik grada Mikolaiva rekao je da je ruska raketa ubila najmanje pet osoba u tamošnjoj stambenoj zgradi, dok je Moskva rekla da su njezine snage pogodile, kako se naziva, bazu za obuku stranih plaćenika u regiji.

Napadi na sjeveroistočni grad Harkov nastavljeni su, priopćila je ukrajinska vojska, granatiranjem iz tenkova, minobacača i projektila.

Video prikazuje policiju i djelatnike hitne pomoći kako u srijedu pregledavaju uništene ostatke tvornice i oštećene stambene zgrade u Harkovu.

“Gdje, zašto i na što su (Rusi) ciljali, još je nejasno. Otkrivamo kamo su ciljali jer na tom području nema vojnih jedinica”, rekao je za Reuters Volodymyr Tymoshko, načelnik policije regije Harkov.

U južnoj regiji Herson ukrajinske snage uzvratile su vlastitim topničkim napadima, rekao je Oleskiy Arestovych, savjetnik ukrajinskog predsjednika u videu objavljenom na internetu.

Video isječak emitiran na ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA prikazuje bivšeg američkog vojnika Alexandera Druekea, koji je zarobljen dok se borio za ukrajinske snage.

"Moje borbeno iskustvo ovdje je bila ta jedna misija tog jednog dana", rekao je Drueke iz Tuscaloose u Alabami, misleći na dan kada je zarobljen izvan Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. "Nisam ispalio metak. Nadam se da će to biti faktor u bilo kojoj kazni koju odradim ili ne dobijem."

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy još jednom je rekao NATO-u da ukrajinskim snagama treba više oružja i novca, i to brže, kako bi nagrizle ogromnu prednost Rusije u topničkoj i raketnoj vatrenoj moći, te je rekao da se ambicije Moskve ne zaustavljaju na Ukrajini.

Ruska invazija koja je započela 24. februara uništila je gradove, ubila hiljade i poslala milione u bijeg. Rusija kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" kako bi Ukrajinu oslobodila opasnih nacionalista. Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju za ničim izazvano otimanje zemlje u imperijalnom stilu.

Najviša dužnosnica američke obavještajne službe Avril Haines rekla je u srijedu da je najvjerojatniji kratkoročni scenarij žestoki sukob u kojem Moskva ostvaruje samo postepene dobitke, ali ne i napredak u svom cilju zauzimanja Ukrajine.

U znak naglog pogoršanja odnosa s Rusijom nakon invazije, u priopćenju NATO-a Rusija je nazvana "najznačajnijom i najizravnijom prijetnjom sigurnosti saveznika", a prethodno je klasificirana kao "strateški partner".

NATO je izdao novi dokument Strateškog koncepta, svoj prvi od 2010., u kojem se navodi da je "snažna neovisna Ukrajina od vitalnog značaja za stabilnost euroatlantskog područja".

U tu svrhu, NATO je dogovorio dugoročni paket financijske i vojne pomoći za modernizaciju ukrajinske vojske iz sovjetskog doba.

"Potpuno smo solidarni s vladom i narodom Ukrajine u herojskoj obrani njihove zemlje", navodi se u priopćenju.

XS
SM
MD
LG