Linkovi

Teški gubici mogli bi uvjeriti Rusiju i Putina da pauziraju ukrajinski rat


FILE - Director of National Intelligence Avril Haines testifies before a Senate panel in Washington, May 10, 2022. Haines told a Washington conference June 29, 2022, that the Russia-Ukraine war “remains a grinding struggle" in which the Russians are making "no breakthrough.”
FILE - Director of National Intelligence Avril Haines testifies before a Senate panel in Washington, May 10, 2022. Haines told a Washington conference June 29, 2022, that the Russia-Ukraine war “remains a grinding struggle" in which the Russians are making "no breakthrough.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema namjeru odustati od želje da kontrolira cijelu Ukrajinu, ali čini se da shvaća da mu njegova nekoć hvaljena vojska možda neće moći dati ono što želi, barem za sada.

Najnovija analiza, koju je podijelio najviši američki obavještajni dužnosnik kasno u srijedu, nadalje sugerira da bi moglo doći do pozicioniranja za okončanje trenutnih borbi u Ukrajini, čak i ako Rusija to vidi samo kao priliku da se bolje pozicionira za buduća osvajanja.

"U ovoj fazi procjenjujemo da su njihove [ruske] kopnene snage degradirane do te mjere da će im trebati godine da se vrate tamo gdje su bile", rekla je ravnateljica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines kasno u srijedu, tokom rasprave u Washingtonu od strane Silverado Policy Acceleratora i tehnološkog diva Google.

"Čak ni njihove kratkoročne vojne ciljeve njihova vojska trenutno ne može postići", rekao je Haines. “Potpuno je uvjerljivo, iz naše perspektive, da, ovisno o tome kako će se stvari razvijati u nadolazećim mjesecima, on [Putin] bude uvjeren da postoji vrijednost za postizanje neke vrste dogovora.”

Rescue workers try to evacuate an injured man from a residential building hit by a Russian military strike, in Mykolaiv, Ukraine, June 29, 2022, in this screen grab obtained from a handout video. (State Emergency Service of Ukraine/Reuters)
Rescue workers try to evacuate an injured man from a residential building hit by a Russian military strike, in Mykolaiv, Ukraine, June 29, 2022, in this screen grab obtained from a handout video. (State Emergency Service of Ukraine/Reuters)

Američki, evropski i NATO čelnici u više su navrata izrazili svoju potporu Ukrajini i poduprli je milijardama dolara u sustavima oružja i drugoj sigurnosnoj pomoći koja je omogućila ukrajinskim snagama da otupe rusku invaziju, koja se u početku usredotočila na zauzimanje glavnog grada Kijeva.

No, dok su zapadne nacije rekle da će Ukrajina odlučiti kako i kada okončati rat, američki dužnosnici izrazili su nadu u konačno dogovoreno rješenje.

Čini se da Hainesini komentari objašnjavaju razmišljanje da bi dogovor na kraju mogao biti moguć. No, priznala je da Putinovo pomirivanje sa stvarnošću njegovog neuspjelog blitzkriega nije znak da je bilo kakvo rješenje neizbježno.

“Također, da budemo jasni, trenutno ne vidimo priliku da obje strane postignu miran sporazum”, rekla je.

Umjesto toga, Haines je upozorio da su ruske snage usredotočene na zauzimanje što više teritorija u regiji Donbas na istoku Ukrajine, dok konsolidiraju kontrolu nad teritorijem koje je zauzela na jugu.

"Rusija misli, ako budu u stanju slomiti zaista jednu od najsposobnijih i najopremljenijih snaga na istoku Ukrajine, da vjeruju da će to dovesti do pada ukrajinskog otpora i da će im to dati veće mogućnosti", rekla je.

U komentarima na zasebnoj konferenciji u Washingtonu ranije u srijedu, Haines je rekla da Rusija kontrolira oko 20% Ukrajine duž linije sukoba koja se proteže na 1100 kilometara.

"Ukratko, slika je i dalje prilično sumorna, a stav Rusije prema Zapadu je sve čvršći", rekla je.

Ranije ovog tjedna ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu i drugim čelnicima Grupe sedam da bi volio da se rat završi do kraja ove godine. Zelenskyy je također rekao da želi vidjeti oslobođenje cijele Ukrajine, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. nakon brze invazije.

U međuvremenu, američki i britanski vojni dužnosnici opisali su ruske dobitke u istočnoj Ukrajini kao sve veće uz upozoravanje dužnosnika da ruske snage plaćaju visoku cijenu.

"Ukrajinci ih tjeraju da plate za vrlo mali komad zemlje", rekao je visoki dužnosnik američke obrane novinarima u ponedjeljak.

Postoje i naznake da su ukrajinske snage, dok su strateški ustupale teren na mjestima poput Sjevierodonjecka, počele pružati otpor ruskim okupacijskim snagama u gradu Hersonu na jugu zemlje.

"Izvještaji sugeriraju da su Ukrajinci bili uspješni u oslobađanju nekoliko malih gradova sjeverozapadno i zapadno od Hersona, pokazujući da se unatoč taktičkom uspjehu Rusa i dalje drže", rekao je dužnosnik obrane.

Prvi izvještaji također pokazuju da su ukrajinske snage dobro iskoristile četiri topnička raketna sustava visoke pokretljivosti visoke pokretljivosti, poznata kao HIMARS, koja su osigurana od SAD-a, a da će još četiri sustava ući u Ukrajinu u narednim tjednima.

No, kao odgovor, Rusija je lansirala sve veći broj projektila protiv Ukrajine.

Rusija je u srijedu pokrenula nove napade, a gradonačelnik Mikolaiva, riječne luke nedaleko od Crnog mora, rekao je da je tamo sletjelo osam projektila, uključujući jedan koji je pogodio stambenu zgradu, ubivši četiri osobe i ranivši pet.

Borbe su posvuda, rekao je guverner Luganska Serhiy Haidai. Rusi zauzimaju grad Lysychansk zgradu po zgradu, rekao je.

Rusija je u srijedu također odgovorila na odluku NATO-a da službeno pozove Finsku i Švedsku da se pridruže savezu.

Putin je za rusku državnu televiziju rekao da njegovi ciljevi za ono što je Kremlj nazvao "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini ostaje oslobađanje Donbasa.

Nadalje je upozorio da će Rusija odgovoriti na sve pokušaje NATO-a da smjesti trupe i vojnu infrastrukturu u Švedsku ili Finsku.

"Oni se žele pridružiti NATO-u, samo naprijed", rekao je Putin. "Ali moraju shvatiti da prije nije bilo prijetnje, dok sada, ako su vojni kontigenti i infrastruktura tamo raspoređeni, morat ćemo odgovoriti istom vrstom i stvoriti iste prijetnje za teritorije s kojih se stvaraju prijetnje prema nama."

Unatoč Putinovim upozorenjima, najviši američki obavještajni dužnosnik rekao je da nema naznaka da Rusija žudi za još jednom borbom.

"Ne očekujemo da će [širenje NATO-a] rezultirati nečim što je uistinu konfrontirajuće, uglavnom zato što su, iskreno, prilično usredotočeni na Ukrajinu", rekao je Haines, napominjući da se Moskva umjesto toga uključila u tekuće operacije utjecaja i kampanje dezinformiranja usmjerene na švedski i finski narod.

“To može rezultirati time da mijenjaju svoje držanje tijekom duljeg vremena”, rekla je. "Morat ćemo samo vidjeti."

This image taken from video and provided by the Ukrainian Presidential Press Office , June 28, 2022, claims to show the moment just after a missile struck a shopping mall in Kremenchuk, Ukraine.
This image taken from video and provided by the Ukrainian Presidential Press Office , June 28, 2022, claims to show the moment just after a missile struck a shopping mall in Kremenchuk, Ukraine.

Neke informacije za ovo izvješće stigle su iz The Associated Pressa i Reutersa.

XS
SM
MD
LG