Linkovi

Ukrajina: Ruski artiljerijski napadi na civile, 26 bitaka za 24 sata


Ukrajina
Ukrajina

U novom ruskom napadu u ukrajinskim regionima Nikopolj i Herson ranjeni su civili, dok su oštećene kuće i infrastruktura, saopštili su regionalni zvaničnici, dok ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije na jugu i istoku, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dvanaest ljudi je ranjeno u Hersonu proteklog dana od posljedica ruskog granatiranja, naveo je na Telegramu Oleksandar Prokudin, načelnik regionalne vojne administracije.

U oblasti Nikopolja dvije osobe su ranjene u ruskom granatiranju, naveo je u Telegramu 27. septembra Sergej Lisak, načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti.

On je rekao da je tokom napada zapaljena dvospratna zgrada, ali da su spasioci ugasili vatru.

Generalštab ukrajinske vojske je u svom dnevnom izvještaju naveo da ukrajinske snage izvode ofanzivne operacije kod grada Bahmuta na istoku i u regionu Melitopolja, dodajući da je vođeno ukupno 26 bitaka duž linija fronta u posljednja 24 sata.

Rusija je 26. septembra ponovo gađala objekte za izvoz žitarica u Odeskoj oblasti, nanoseći štetu i povrede među lokalnim stanovništvom, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je pogođen Izmail, jedna od dvije dunavske luke koje Ukrajina koristi za izvoz žitarica, kao i da je oštećena zgrada kontrolnog punkta, skladišta i više od 30 kamiona i automobila. Dvije osobe su ranjene, rekao je on.

Rusija je pojačala vazdušne napade lokacija, gađajući posebno ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica u južnim regionima Odese i Mikolajeva.

Ukrajina je nastavila da izvozi žito uprkos tome što se Rusija u julu povukla iz sporazuma u kojem su posredovale Ujedinjene nacije i koji je omogućio bezbjedne isporuke žitarica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je nove ukrajinske akcije protiv Rusije nakon prošlonedeljnog raketnog udara na štab ruske Crnomorske flote u kojem je, prema navodima Kijeva ubijeno 34 oficira, uključujući komandanta flote.

Tvrdnja Ukrajine o njenom napadu na rusku Crnomorsku flotu nisu mogle da budu potvrđene, dok Rusija objavila znatno manji broj žrtava napada 22. septembra na krimsku luku Sevastopolj.

Automobilski saobraćaj je nakratko suspendovan na Krimskom mostu u srijedu ujutro, saopštile su ruske vlasti.

Ta mjera se obično preduzima usljed ukrajinskih napada dronom ili raketama.

Uz izvještaje Reutersa, AFP-a i Tassa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG