Linkovi

NBC: Washington će isporučiti Kijevu rakete dugog dometa ATACMS


Rakete dugog dometa ATACMS se vide tokom vježbi u Australiji.
Rakete dugog dometa ATACMS se vide tokom vježbi u Australiji.

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington Kijevu isporučiti rakete dugog dometa ATACMS, izvijestio je u petak NBC News pozivajući se na tri američka dužnosnika i dužnosnika Kongresa.

Kijev je u više navrata tražio od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sisteme (ATACMS) kako bi im pomogli u napadu i prekidu opskrbnih linija, zračnih baza i željezničke mreže na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Ali Bijela kuća nije govorila i o kakvoj odluci o ATACMS-u kada je Zelenski posjetio Washington u četvrtak i razgovarao sa Bidenom, iako su SAD najavile novi paket vojne pomoći Kijevu od 325 milijuna dolara.

Bijela kuća i Pentagon odbili su komentirati izvještaj NBC-a. Pentagon je također odbio reći je li Zelenskom dato ikakvo obećanje o ATACMS-u tokom njegovih sastanaka u četvrtak u Pentagonu, rekavši: "U vezi s ATACMS-om nemamo ništa za objaviti."

U Ottawi, Zelenski nije direktno odgovorio na pitanje o izvještaju NBC-a, ali je rekao da su Sjedinjene Države najveći pojedinačni dobavljač oružja Ukrajini.

Reuters je ranije izvijestio da Bidenova administracija razmatra isporuku ATACMS-a u Ukrajinu čiji je doseg do 306 kilometara.

Biden je u četvrtak javno uvjerio Zelenskog da će se održati snažna podrška SAD-a Ukrajini.

Zelenski je u četvrtak zahvalio Bidenu na najnovijem paketu oružja, uključujući protuzračnu odbranu, rekavši da "ima točno ono što našim vojnicima sada treba".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG