Linkovi

Ruski napad dronovima na istok i jug Ukrajine


Mapa Ukraine
Mapa Ukraine

Rusija je preko noći pokrenula zračne napade na jug i istok Ukrajine koristeći bespilotne letjelice i moguće balističke rakete, saopštile su ukrajinske zračne snage i zvaničnici rano u utorak.

Požar je izbio na jednom od objekata u luci Mikolajv kasno u ponedjeljak, rekao je gradonačelnik. Lučki grad pruža Ukrajini izlaz na Crno more.

"Prilično je ozbiljno", rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u aplikaciji za razmjenu poruka o požaru Telegram, dodajući da će više detalja biti poznato ujutro.

Južna luka Odesa i regije Mikolajiv, Donjeck, Herson, Zaporožja i Dnjepropetrovsk bile su pod prijetnjom napada ruskih dronova, objavilo je Ratno zrakoplovstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Dodaje se da Rusija možda koristi balističko oružje za napad na regione Poltava, Čerkasi, Dnjepropetrovsk, Harkov i Kirovograd.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Upozorenja o zračnom napadu satima su se oglašavalo u mnogim ukrajinskim regijama, prije nego što su opozvana oko 04:30 ujutro po lokalnom vremenu.

Oleh Kiper, šef vojne administracije Odeske oblasti, rekao je da su tamošnji sistemi protivvazdušne odbrane angažovani na odbijanju nekoliko talasa ruskih napada bespilotnim letjelicama.

Serhiy Bratchuk, glasnogovornik ukrajinske vojne administracije u Odesi, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da će detalji napada doći kasnije ujutro.

"Hvala svima na vašoj izdržljivosti", rekao je.

Iz Rusije nije bilo komentara o napadu.

Rano u ponedjeljak, eksplozija je oštetila Krimski most koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim, koje je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine, u onome što je Moskva nazvala udarom ukrajinskih morskih dronova i obećala odmazdu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG