Linkovi

Moskva prekida izvoz ukrajinskih žitarica nakon što je oštećen most na Krimu


Komercijalni brodovi, uključujući brodove koji su dio ugovora o crnomorskom žitu, čekaju da prođu Bosforski moreuz pored obala u Istanbulu, Turska
Komercijalni brodovi, uključujući brodove koji su dio ugovora o crnomorskom žitu, čekaju da prođu Bosforski moreuz pored obala u Istanbulu, Turska

Rusija je u ponedjeljak obustavila učešće u godišnjem dogovoru uz posredovanje UN-a koji Ukrajini omogućava izvoz žitarica preko Crnog mora, samo nekoliko sati nakon što je eksplozija oštetila ruski most prema Krimu.

Rusija je saopštila da su dva civila ubijena, a njihova kćerka ranjena u, kako je Moskva ocijenila, terorističkom napadu na drumski most, glavnu arteriju ruskih trupa koje se bore u Ukrajini.

Kremlj je rekao da nema veze između napada i njegove odluke da suspenduje dogovor o žitu, za koji kaže da takođe mora ublažiti ograničenja na izvoz ruske hrane i đubriva.

"U stvari, danas su prestali da važe crnomorski sporazumi", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva. „Nažalost, dio ovih crnomorskih sporazuma koji se tiče Rusije do sada nije implementiran, pa je njegovo dejstvo prestalo.

Slike pokazuju da se dio drumskog mosta srušio i da je saobraćaj zaustavljen u oba smjera, iako je paralelni željeznički most još uvijek bio u funkciji. Eksplozije su prijavljene prije zore na mostu od 19 km koji je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se izgradi nakon što je zauzeo i pripojio poluostrvo Ukrajini 2014. godine.

Ova fotografija koju su objavile Ostorozhno Novosti u ponedjeljak, 17. jula 2023., navodno prikazuje oštećene dijelove automobilske veze Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno i poluostrvo Krim preko Kerčkog moreuza nedaleko od Kerča na Krimu.
Ova fotografija koju su objavile Ostorozhno Novosti u ponedjeljak, 17. jula 2023., navodno prikazuje oštećene dijelove automobilske veze Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno i poluostrvo Krim preko Kerčkog moreuza nedaleko od Kerča na Krimu.

Kijev nije dao zvaničan izveštaj o eksplozijama. Obično ne komentariše izvještaje o napadima na Krimu ili u Rusiji, ali dugo tvrdi da je most izgrađen ilegalno, a njegova upotreba od strane Rusije za vojne opskrbe čini ga legitimnom metom. Rusija je ponovo otvorila most nakon što ga je posljednji put pogodila velika eksplozija i požar u oktobru.

Ruska suspenzija ugovora o crnomorskom žitu mogla bi povećati cijene hrane širom svijeta, posebno u najsiromašnijim zemljama. Ukrajina i Rusija su i među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica i drugih prehrambenih proizvoda.

Sporazum o žitu je pozdravljen kao sprječavanje globalne vanredne situacije u vezi s hranom kada su prošle godine posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, zaustavljajući de facto blokadu ukrajinskih luka od strane Rusije, koja je pristala pustiti brodove da prođu nakon inspekcija u Turskoj.

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan, moćni sponzor sporazuma, rekao je da i dalje vjeruje da Putin želi da se on nastavi. Ruski i turski ministri vanjskih poslova razgovarat će kasnije u ponedjeljak, rekao je novinarima.

"Nadam se da ovom diskusijom možemo napraviti određeni napredak i nastaviti svojim putem bez pauze", rekao je Erdogan.

Globalne cijene prehrambenih proizvoda porasle su u ponedjeljak, iako je povećanje bilo ograničeno, što ukazuje na to da trgovci još nisu očekivali ozbiljnu krizu snabdijevanja.

Putin je prošle sedmice zaprijetio da će suspendovati učešće u dogovoru o žitu, dok je također rekao da bi se Rusija mogla vratiti na njega ako se ispune njeni zahtjevi za lakšim pravilima za rusku poljoprivredu i izvoz đubriva.

Uz crnomorski ugovor o žitu, prošle godine je sklopljen trogodišnji sporazum prema kojem su se zvaničnici UN-a složili da pomognu Rusiji da svoju hranu i đubrivo isporuči na strana tržišta.

Moskva kaže da ti uslovi nisu u potpunosti implementirani. Zapadne zemlje kažu da Moskva pokušava da iskoristi svoju polugu nad sporazumom o žitu kako bi oslabila finansijske sankcije, koje se ne odnose na ruski poljoprivredni izvoz.

"Možemo suspendovati naše učešće u dogovoru, a ako svi još jednom kažu da će sva obećanja koja su nam data biti ispunjena, neka ispune ovo obećanje. Odmah ćemo se pridružiti ovom dogovoru", rekao je Putin prošle sedmice.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opisala je rusku suspenziju sporazuma kao "ciničan potez" i rekla da će EU nastaviti da pokušava osigurati hranu za siromašne zemlje.

BEZ RUSIJE?

Rusija je tri puta u protekloj godini pristala da produži sporazum o Crnom moru, uprkos tome što je više puta prijetila da će ga napustiti. Krajem oktobra prošle godine nakratko je obustavila učešće nakon napada na njegovu flotu ukrajinskim dronovima, što je dovelo do nekoliko dana kada su Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije zadržale izvoz u okviru sporazuma bez Moskve.

Denys Marchuk, zamjenik šefa ukrajinskog agrarnog savjeta, glavne agrobiznis organizacije u Ukrajini, zvučao je optimistično u pogledu mogućnosti ponovnog nastavka pomorskog izvoza bez učešća Rusije.

"Kao opciju, zašto ne procijenimo mogućnost nastavka dogovora o žitu bez Rusije? Imali smo to iskustvo već u novembru 2022.", rekao je Reutersu. „Ako će naši partneri davati garancije sigurnosti, zašto onda inicijativu za žito ne bismo sproveli bez učešća Rusije?“

Eksplozija na ruskom mostu na Krimu uslijedila je nakon višemjesečnih ukrajinskih udara na ruske linije snabdijevanja dok Kijev provodi kontraofanzivu kako bi protjerao ruske snage sa svoje teritorije.

Neprovjerene slike pokazuju da se dio puta na mostu razdvojio i da se okreće na jednu stranu. Snimci kontrolne kamere pokazuju kako vozači naglo koče ubrzo nakon incidenta.

Ukrajinska vojska je prvobitno sugerisala da bi napad mogao biti neka vrsta provokacije same Rusije; Ukrajinski mediji su kasnije citirali neidentifikovane izvore koji su rekli da iza toga stoji ukrajinska služba bezbjednosti.

Ukrajinska kontraofanziva, koja je počela prošlog mjeseca, do sada je tekla sporo, zauzevši niz malih zaseoka na jugu i neke teritorije oko Bakhmuta, malog istočnog grada koji je Rusija zauzela u maju nakon najsmrtonosnije borbe u ratu.

Kijev je u ponedjeljak saopćio da su njegove snage prošle sedmice zauzele još 18 kvadratnih kilometara teritorije, čime je ukupno oslobođeno više od 210 kvadratnih kilometara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG