Linkovi

Krimski most: Zašto je važan i šta se s njim dogodilo?


Krimski most
Krimski most

Saobraćaj na drumskom i željezničkom mostu koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim obustavljen je rano u ponedjeljak zbog "vanredne situacije", rekao je šef administracije Krima Sergej Aksjonov koji podržava Rusiju.

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da su se na mostu čule eksplozije, a ruski vojni blogeri izvještavaju o dva udara. Most je ključna ruta snabdijevanja ruskih snaga u Ukrajini.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje. Iz Ukrajine nije bilo komentara.

U oktobru je most oštećen u snažnoj eksploziji, a ruski zvaničnici kažu da je eksploziju izazvao kamion koji je eksplodirao dok je prelazio most, pri čemu su tri osobe poginule.

Predsjednik Vladimir Putin označio je oktobarsku eksploziju kao "teroristički napad" koji su organizirale ukrajinske sigurnosne službe i naredio val osvetničkih udara na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko je mjeseci kasnije samo indirektno tvrdio da je njegova zemlja odgovorna za napad, navodeći most kao jedan od "uspjeha" njegove vojske 2022.

Slijede ključne činjenice o mostu.

VEZA KRIMA I RUSIJE

Krimski most od 19 km preko Kerčkog moreuza jedina je direktna veza između transportne mreže Rusije i poluostrva Krim, koji je Moskva anektirala Ukrajini.

Most je bio vodeći projekat za Putina, koji ga je sam otvorio za drumski saobraćaj uz veliku pompu provozavši se kamionom 2018.

Sastoji se od odvojenog puta i željezničke pruge, oba oslonjena na betonske stubove, koji ustupaju mjesto širem rasponu koji drže čelični lukovi na mjestu gdje brodovi prolaze između Crnog i manjeg Azovskog mora.

Strukturu je, po prijavljenim troškovima od 3,6 milijardi dolara, izgradila firma Arkadija Rotenberga, bliskog saveznika i bivšeg Putinovog partnera u džudou.

ZAŠTO JE VAŽAN

Most je ključan za snabdijevanje Krima gorivom, hranom i drugim proizvodima, gdje je luka Sevastopolj istorijska matična baza ruske Crnomorske flote.

Takođe je postao glavni put snabdijevanja ruskih snaga nakon što je Moskva 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu, šaljući snage sa Krima da zauzmu veći dio regije Herson na jugu Ukrajine i neke od susjedne pokrajine Zaporizhzhia.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG