Linkovi

Eksplozije na Krimskom mostu ubile dvije osobe, prijete ruskoj ratnoj liniji snabdijevanja


Naoružani brod plovi pored Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno sa poluostrvom preko Kerčkog moreuza, Krim, 17. jula 2023.
Naoružani brod plovi pored Krimskog mosta koji povezuje rusko kopno sa poluostrvom preko Kerčkog moreuza, Krim, 17. jula 2023.

Dvije osobe su poginule, a njihova kćerka je teško povrijeđena u ponedjeljak nakon eksplozija na Krimskom mostu, glavnoj arteriji snabdijevanja ruskih trupa koje se bore u Ukrajini i prestižnom projektu koji je lično otvorio predsjednik Vladimir Putin.

Reutersove slike sa mjesta događaja pokazuju da nema saobraćaja koji prelazi 19 km cestovnog i željezničkog mosta koji povezuje Rusiju i Krim, koji je Rusija anektirala Ukrajini 2014. godine.

Neprovjerene slike pokazuju iskrivljene metalne barijere, krhotine i oštećeni automobil na mostu. Snimci kontrolne kamere pokazuju kako vozači naglo koče ubrzo nakon incidenta. Obim štete nije odmah bio jasan.

Ruski zvaničnici su to nazvali "vanrednom" situacijom. Ruski kanal Siva zona, Telegram kanal povezan sa plaćeničkom grupom Wagner, izvijestio je da su bila dva napada na most u 03:04 i 03:20 ujutro.

Roditelji djevojčice su poginuli, a njihova kćerka je povrijeđena u putničkom automobilu.

"Djevojčica je povređena", rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti u poruci u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Najteže je što su joj umrli roditelji, tata i mama."

"Ovdje nikakve riječi ne mogu smiriti bol gubitka", rekao je. Djevojčica se nalazi na intenzivnoj njezi.

Sergej Aksjonov, guverner kojeg je postavila Rusija, rekao je da se vanredna situacija dogodila na 145. stubu mosta. Nije naveo nikakve dalje detalje.

Portparol južne ukrajinske vojne komande Natalia Humeniuk rekla je da bi incident na Krimskom mostu mogao biti čin provokacije na strani Moskve.

"Stvaranje ovakvih provokacija, o čemu okupacione vlasti Krima odmah vrlo glasno prijavljuju, tipičan je način rješavanja problema vlasti Krima i zemlje agresora", rekao je Humeniuk nacionalnoj televiziji Rada.

Rusija je okrivila Ukrajinu za napad na most prošlog oktobra. Ukrajina je samo indirektno priznala napad nekoliko mjeseci kasnije.

Serhiy Bratchuk, portparol ukrajinske vojne administracije u Odesi, objavio je na svom Telegram nalogu fotografiju na kojoj se čini da je dio mosta pokvaren. Nije odmah bilo jasno da li je to povezano sa bilo kakvim napadom.

Nakon oktobarskog napada, Putin je naredio popravku mosta i čak je prevezao mercedes preko njega.

Rusko ministarstvo saobraćaja saopćilo je da je oštećen put na mostu bliže poluostrvu Krim, ali da nema oštećenja na stubovima. Nije navedeno šta je prouzrokovalo štetu.

RAT U UKRAJINI

George Barros, analitičar Instituta za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da će, ako most bude ozbiljno oštećen, to značajno uticati na ruske linije snabdijevanja.

„Rusija će imati samo jednu kopnenu liniju snabdijevanja – obalni autoput na Azovskom moru – da izdrži (ili evakuiše) svoje desetine hiljada vojnika u okupiranom Hersonu i Krimu ako Ukrajina uspije da degradira/uništi most“, rekao je Barros.

Nije odmah bilo jasno šta bi incident na mostu značio za dogovor uz posredovanje UN-a koji omogućava siguran crnomorski izvoz ukrajinskog žita. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Sporazum UN-a ističe u ponedjeljak, a posljednji brod koji će putovati u okviru sporazuma napustit će luku Odesa rano u nedjelju, prema Reutersovom svjedoku i MarineTraffic.com.

PUTINOV PONOS

Most, najduži u Evropi, izgradila je kompanija pod kontrolom Putinovog saveznika Arkadija Rotenberga. Putin je dugo hvalio projekat, hvaleći se u jednom trenutku da su ruski carevi i sovjetski lideri sanjali da ga izgrade, ali to nikada nisu učinili.

Poluostrvo Krim je bila omiljena destinacija za odmor za Ruse, posebno nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine i putovanje na Zapad je postalo mnogo teže za Ruse.

Proteklih sedmica saobraćajne gužve na ulazu na most svakodnevno su se širile kilometrima dok su Rusi odlazili na praznike.

U ponedjeljak ujutro gužva je bila duga kilometrima prije nego što je policija udaljila vozila od mosta. Nalozi na društvenim mrežama prikazivali su automobile poredane na mostu i njegovom ulazu.

Administracija poluostrva Krim koju podržava Rusija pozvala je stanovnike da ne putuju preko mosta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG