Linkovi

Napad dronovima na Moskvu. Rusija krivi Ukrajinu


Zgrada u centralnoj Moskvi, oštećena u napadu dronom
Zgrada u centralnoj Moskvi, oštećena u napadu dronom

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu za "teroristički" napad dronovima na Moskvu u ponedjeljak, nakon što je gradonačelnik rekao da su pogođene dvije zgrade, a mediji su izvijestili da su krhotine pronađene nedaleko od zgrade ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane objavilo je u svojoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su dvije bespilotne letjelice "presretnute i srušene".

Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je u svojoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su dvije nestambene zgrade pogođene oko 4 sata ujutro, dodajući da nije bilo "ozbiljne štete niti žrtava".

Nije jasno jesu li dronovi pogodili zgrade kada su oboreni ili su namjerno gađali zgrade.

Ni ministarstvo odbrane ni gradonačelnik nisu rekli gdje su presretnuti dronovi.

Zgrada u Moskvi oštećena u napadu
Zgrada u Moskvi oštećena u napadu

Ruske državne novinske agencije izvijestile su, pozivajući se na službe za hitne slučajeve, da su fragmenti drona pronađeni u blizini zgrade na aveniji Komsomolsky, koja prolazi središtem Moskve. Mjesto je udaljeno oko 2 kilometra od zgrada ministarstva odbrane.

Promet je zatvoren na Aveniji Komsomolsky, kao i na Aveniji Likhachov na jugu Moskve, gdje je oštećena visoka poslovna zgrada, izvijestile su ruske novinske agencije.

"Zaspala sam i probudila me eksplozija, sve se počelo tresti", rekla je Polina, mlada žena koja živi u blizini višekatnice na Aveniji Lihačova.

Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane Zvezda objavio je kratki video na svom Telegram kanalu koji prikazuje visoku zgradu bez prozora na posljednjim katovima i oštećenu strukturu.

Drugi ruski Telegram kanali, povezani s ruskim snagama sigurnosti, objavili su snimke staklenih i betonskih krhotina na, kako su rekli, Komsomolskoj aveniji.

Navodni napad dolazi nakon gotovo sedam dana kontinuiranog ruskog napada na ukrajinsku južnu luku Odesu, gdje su u nedjelju projektili ubili jednu osobu, ranivši desetine i teško oštetivši povijesnu pravoslavnu katedralu.

Nije bilo trenutačnih komentara iz Kijeva. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže protuofanzivi Kijeva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG