Linkovi

Refugees, mostly women with children, arrive at the border crossing in Medyka, Poland, March 5, 2022, after fleeing the Russian invasion in Ukraine.
Refugees, mostly women with children, arrive at the border crossing in Medyka, Poland, March 5, 2022, after fleeing the Russian invasion in Ukraine.

Deset dana ruskih napada na Ukrajinu

U drugoj rundi pregovora dogovoreni su koridori za evakuaciju civila iz razrušenih gradova i sela. Ruski napadi su nastavljeni. NATO je odbio uspostavljanje zone zabrane letova, a Pentagon objavio da je Rusija do sada u borbu uvela 92% ranije pripremljenih snaga.

Blinken u Poljskoj

Američki državni sekretar Antoni (Antony) Blinken sastao se 5. marta sa poljskim premijerom i ministrom spoljnih poslova u poljskom gradu u blizini ukrajinske granice, koju su prešle stotine hiljada ljudi otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, piše RSE.

Blinken je pohvalio Poljsku, članicu NATO-a, za njen odgovor na akcije Rusije.

U Poljskoj se nalazi oko 10.000 američkih vojnika, a više od polovine je stiglo posljednjih nedelja.

"Poljska radi vitalni posao da odgovori na ovu krizu... Učinila je mnogo da olakša bezbjednosnu pomoć Ukrajini“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim ministrom spoljnih poslova Zbignjevom (Zbigniew) Rauom u gradu Žešovu (Rzeszow).

Blinken je takođe posjetio poljsko-ukrajinsku granicu i sastao se sa izbjeglicama.

U.S. Secretary of State Antony Blinken visits a refugee reception center, as Russia's invasion of Ukraine continues, at the Ukrainian-Polish border crossing in Korczowa, Poland March 5, 2022. Olivier Douliery/Pool via REUTERS
U.S. Secretary of State Antony Blinken visits a refugee reception center, as Russia's invasion of Ukraine continues, at the Ukrainian-Polish border crossing in Korczowa, Poland March 5, 2022. Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Zelenski traži avione

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je "očajnički poziv" američkim senatorima da se Ukrajini pošalje još aviona da pomognu zemlji u borbi protiv ruske invazije.

Lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer), demokrata iz Njujorka, rekao je u saopštenju da je Zelenski "očajnički apelovao na zemlje istočne Evrope da obezbijede avione ruske proizvodnje Ukrajini."

"Učiniću sve što mogu da pomognem administraciji da olakša njihov transfer", rekao je Šumer.

Zelenski: Držimo ključne gradove u centralnom i jugoistočnom dijelu zemlje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage drže ključne gradove u centralnom i jugoistočnom dijelu zemlje, dok ruske snage pokušavaju da blokiraju i zadrže opkoljene Harkiv, Mikolajv, Černihiv i Sumi.

On je naveo da je 10.000 ruskih vojnika ubijeno u 10 dana rata, što se ne može nezavisno potvrditi, prenosi AP.

Ruska vojska ne saopštava redovne informacije o svojim žrtvama. Samo su jednom, u srijedu, otkrili da je broj mrtvih skoro 500.

"Ovo je užasno", rekao je Zelenski. "Momci od 18, 20 godina... vojnici kojima nije čak ni objašnjeno za šta će da se bore."

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi Moskva zabranu letova iznad Ukrajine koju bi proglasila neka treća država smatrala direktnim učešćem u sukobu.

Rusija će svaki potez u ovom smjeru posmatrati kao intervenciju koja će predstavljati prijetnju za naše pripadnike. Iste sekunde smatraćemo ih učesnicima vojnog sukoba – bez obzira na to čiji bi članovi bili”, rekao je Putin tokom posjete pilotskoj školi ruskog Aeroflota, izvijestio je AP.

Prethodno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podsticao Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) da uvede zabranu letova nad Ukrajinom.

NATO je uzvratio da bi primjena takve mere mogla izazvati Rat u Evropi sa Rusijom – državom koja raspolaže nuklearnim naoružanjem.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG