Linkovi

Refugees, mostly women with children, arrive at the border crossing in Medyka, Poland, March 5, 2022, after fleeing the Russian invasion in Ukraine.

Deset dana ruskih napada na Ukrajinu

U drugoj rundi pregovora dogovoreni su koridori za evakuaciju civila iz razrušenih gradova i sela. Ruski napadi su nastavljeni. NATO je odbio uspostavljanje zone zabrane letova, a Pentagon objavio da je Rusija do sada u borbu uvela 92% ranije pripremljenih snaga.

SAD i evropski saveznici spremni za dodatne sankcije Rusiji

Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Sjedinjene Američke Države i Britanija će u utorak objaviti dodatne sankcije Rusiji, a saveznici u Evropskoj uniji pripremaju vlastite mjere, nakon poteza ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna regije Donjeck i Lugansk okupirane od strane Rusije kao nezavisne države.

Visoki američki zvaničnik, koji je odbio dati detalje na telefonskom brifingu s novinarima kasno u ponedjeljak, rekao je da će daljnje američke mjere "držati Rusiju odgovornom za jasno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i rusko kršenje međunarodnih obaveza".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss koristila je sličan jezik u vezi djelovanja svoje vlade, dok su francuski i njemački predstavnici govorili o čvrstim mjerama koje se pripremaju dok su se obraćali na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ukrajinski predsjednik vjeruje da neće biti rata protiv Ukrajine

Regioni Donjeck i Lugansk
Regioni Donjeck i Lugansk

Uprkos upozorenjima Zapada o invaziji na Ukrajinu u punom obimu, Volodimir Zelenski je zauzeo drugačiji pogled na situaciju.

On je na konferenciji za novinare rekao da vjeruje da neće biti rata protiv Ukrajine i široke eskalacije.

Međutim, dodao je da ako zaista dođe do invazije u punom obimu, onda će i druge države biti u opasnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

EU odlučuje o sankcijama

Josep Borrell
Josep Borrell

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je potvrdio da će danas u Parizu Evropska unija (EU) odlučiti o sankcijama protiv Rusije.

On je najavio održavanje vanrednog sastanka ministara inostranih poslova država članica EU u francuskoj prstonici, gde će se doneti "hitna odluka" o sankcijama.

Ne želeći da otkrije detalje o kakvim sankcijama je riječ, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost je rekao da je jutros pripremio prijedlog o sankcijama oko kojih će odlučivati države članice EU, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Njemačka preduzima korake da zaustavi Sjeverni tok 2

Olaf Scholz
Olaf Scholz

Njemačka je poduzela korake da zaustavi proces certificiranja gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije, rekao je u utorak kancelar Olaf Scholz, dok je Zapad počeo da preduzima sankcije protiv Moskve zbog ukrajinske krize.

On je rekao novinarima u Berlinu da njegova vlada preduzima te mjere kao odgovor na akcije Moskve u Ukrajini.

Cjevovod kojim se prirodni plin iz Rusije dovodi u Njemačku dugo je bio kritikovan od strane Sjedinjenih Država i nekih evropskih zemalja koje tvrde da povećava oslanjanje Evrope na ruske isporuke energije.

Scholz je rekao da je vlada odlučila da "ponovo procijeni" certifikaciju gasovoda, koji još nije počeo sa radom, u svjetlu najnovijih dešavanja.

"To će sigurno potrajati, ako mogu tako reći", rekao je.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG