Linkovi

Refugees, mostly women with children, arrive at the border crossing in Medyka, Poland, March 5, 2022, after fleeing the Russian invasion in Ukraine.

Deset dana ruskih napada na Ukrajinu

U drugoj rundi pregovora dogovoreni su koridori za evakuaciju civila iz razrušenih gradova i sela. Ruski napadi su nastavljeni. NATO je odbio uspostavljanje zone zabrane letova, a Pentagon objavio da je Rusija do sada u borbu uvela 92% ranije pripremljenih snaga.

U Ukrajini ubijeno više od 350 civila, saopštile UN

Najmanje 351 civil je ubijen u Ukrajini od invazije ruskih trupa 24. februara, a još 707 je ranjeno, iako je pravi broj vjerovatno "znatno veći", saopštila je posmatračka misija UN, piše RSE..

Većina civilnih žrtava stradala je od eksplozivnog oružja, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i raketnih sistema, kao i od raketnih i vazdušnih udara, naveli su posmatrači iz Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava (UNHCR).

„UNHCR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće, posebno na teritoriji pod kontrolom Vlade i posebno posljednjih dana, pošto mnogi izvještaji sa nekih lokacija na kojima su se vodila intenzivna neprijateljstva još uvijek čekaju potvrdu“, navodi se u saopštenju koje je prenio Reuters.

house is on fire following shelling on the town of Irpin, 26 kilometers west of Kyiv, Ukraine, Friday, March 4, 2022.
house is on fire following shelling on the town of Irpin, 26 kilometers west of Kyiv, Ukraine, Friday, March 4, 2022.

BBC javlja da je zamjenik gradonačelnika Mariuplja izjavio da su zvaničnici bili promorani da zaustave evakuaciju zbog kršenja primirja i granatiranja od ruskih trupa.

RSE prenosi da bi stanovnici trebalo da se raziđu i pronađu skloništa, a više informacija će biti dato uskoro.

Zamjenik gradonačelnika grada rekao je za BBC da je Mariupolj i dalje granatiran, a postoje i izvještaji da su borbe u toku pri kraju rute za evakuaciju.

Sergej Orlov kazao je da je u Mariupolju neprekidno granatiranje i duž dogovorenog puta za evakuaciju, u blizini grada Orihiva.

"Zbog toga nije bezbjedno ići ovim putem", kazao je.

Ukrajinska vlada već razgovara sa ruskim zvaničnicima o kršenju primirja, dodao je, a pregovori su u toku.

Rusko ministarstvo odbrane, međutim, ima sasvim drugačiju verziju događaja.

U njemu se navodi da su ukrajinski "nacionalisti" spriječili civile da napuste gradove, navodi ruska novinska agencija Ria, prenosi BBC.

Ministarstvo je saopštilo da su ruske snage bile pod vatrom nakon što su postavile humanitarne koridore za civile da napuste grad.

Privremeni prekid vatre oko opkoljenih gradova

Rusija je proglasila privremeni prekid vatre u subotu kako bi dozvolila prolazak humanitarnim koridorima do gradova Mariupolj i Volnovaka koje su opkolile ruske snage, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Od 10 sati po moskovskom vremenu, ruska strana objavljuje prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora kako bi civili mogli da napuste Mariupolj i Volnovaku", prenose ruske agencije saopštenje ministarstva.

Iz Mariupolja će građani moći da izađu u narednih pet sati. Ali, drugi detalji nisu poznati kao ni da li će prekid vatre biti objavljen i u drugim gradovima.

U Mariupolju, na jugoistoku zemlje, koji je veoma važna tačka za Rusiju, nema vode, grijanja, struje, a i hrane ponestaje.

"Jednostavno nas uništavaju", kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Tokom vikenda je nagoviještena i nova runda pregovora, ali nisu poznati detalji. Jedan od ukrajinskih pregovarača je rekao za Reuters da je početkom naredne nedelje moguć i novi prekid vatre.

Oštećena stambena zgrada u Mariupolju
Oštećena stambena zgrada u Mariupolju

Pentagon: Rusija ima 92 posto unaprijed raspoređenih trupa u Ukrajini

Visoki zvaničnik američke odbrane izvijestio je novinare o tome kako Pentagon vidi razvoj događaja devetog dana ruske invazije na Ukrajinu.

Evo glavnih tačaka:

- Rusija je lansirala više od 500 projektila od početka invazije i 92 posto ruske unaprijed pripremljene borbene snage sada je unutar Ukrajine.

- Međutim, vazdušni prostor iznad Ukrajine i dalje je osporavan.

- Glavno napredovanje ruskih snaga sjeverno od Kijeva još uvijek je oko 25 km (16 milja) izvan grada.

- Ruske snage su oko 10 km od gradskih centara Černihiva i Harkiva.

- Na jugu se i dalje vode teške borbe u Hersonu, koji je navodno pao pod rusku kontrolu - tu tvrdnju američki zvaničnici nisu bili u poziciji da ospore.

- Borbe se sada vode unutar Mikolajeva, sjeveroistočno od Odese.

- SAD ne procjenjuju da su Rusi u Mariupolju - ali Moskva namjerava opkoliti Mariupolj sa sjevera i s obale.

- Napad na nuklearnu elektranu Zaporožja demonstrira "nepromišljenost" ruske invazije, ali prema američkim procjenama nema curenja radioaktivnih tvari iz elektrane.

Pentagon building in Washington.
Pentagon building in Washington.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG