Linkovi

Koliko se dobro snalazi ukrajinska vojska?


A woman cooks for Ukrainian soldiers at a frontline, northeast of Kyiv on March 3, 2022.
A woman cooks for Ukrainian soldiers at a frontline, northeast of Kyiv on March 3, 2022.

Nemoguće je doći do operativnih informacija o ukrajinskoj vojsci jer Kijev ne želi da oda ništa o potencijalnim ranjivostima.

Ali BBC je razgovarao sa stručnjakom koji kaže da se ukrajinska vojska suočava sa dva značajna izazova u narednim danima, uprkos tome što njene snage dobro rade na usporavanju ruskog napredovanja.

Nick Reynolds, analitičar za kopneno ratovanje u istraživačkom centru RUSI, kaže da Ukrajina mora spriječiti oba scenarija - dok nastavlja da brani gradove u zemlji od ruskog napada.

Prvo, postoji opasnost da se ruske trupe pomaknu sa juga i uspostave kontakt sa svojim sunarodnicima sa sjevera.

Ako se dva fronta spoje u jedan, to bi izolovalo veliki broj ukrajinskih vojnika stacioniranih duž linije sukoba u Donjecku i Lugansku - gdje su koncentrisani od 2014.

"Trenutno je ruski napredak s juga spor. Ali glavni razlog za te operacije je da mogu odsjeći JFO (područje operacije združenih snaga u istočnoj Ukrajini). To bi izoliralo značajan dio ukrajinske vojske".

Drugo, Reynolds kaže da bi ukrajinska vojska takođe mogla biti blizu iscrpljivanja svojih zaliha municije.

"Zalihe prema njihovoj vlastitoj procjeni na početku rata trebale su izdržati deset dana borbe. Vjerovatno će uskoro ponestati".

Teško je predvidjeti koje su zalihe preostale za sedam dana, ali s obzirom na intenzitet borbi, Reynolds predviđa da Ukrajina neće moći još dugo izdržati bez svježe protuzračne municije i zaliha artiljerijskih granata.

Vojna pomoć koja se transportuje u Ukrajinu mora da putuje kopnom nakon prelaska u zemlju, što znači sporo putovanje na velike udaljenosti.

"U trenutku kada ukrajinske snage ne mogu nabaviti te vrste municije, one će biti u teškom položaju čak i više nego što su sada", kaže Reynolds.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG