Linkovi

Predsjedavajući donjeg doma Kongresa za Glas Amerike: Ukrajina bi trebala biti u stanju da se bori kako 'oni smatraju prikladnim'


Artiljerijski projektili kalibra 155 mm M795 naslagani su u fabrici municije Scranton Army u Scrantonu, Pennsylvania, 13. aprila 2023. Ukrajina apeluje na Sjedinjene Države da joj dozvole korištenje oružja koje su obezbijedile SAD za napad na ciljeve unutar Rusije.
Artiljerijski projektili kalibra 155 mm M795 naslagani su u fabrici municije Scranton Army u Scrantonu, Pennsylvania, 13. aprila 2023. Ukrajina apeluje na Sjedinjene Države da joj dozvole korištenje oružja koje su obezbijedile SAD za napad na ciljeve unutar Rusije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je u srijedu da Sjedinjene Države trebaju "dopustiti Ukrajini da vodi rat na način na koji smatraju prikladnim", kada je riječ o tome kako Ukrajina koristi oružje koje su dale SAD.

Posljednjih sedmica Ukrajina je intenzivirala svoje apele na Bidenovu administraciju da ukine zabranu upotrebe oružja koje su dale SAD za napade na ciljeve unutar Rusije.

Na pitanje Glasa Amerike o tom pitanju u srijedu, Johnson je odgovorio: „Oni [Ukrajina] trebaju da budu u stanju da uzvrate. I mislim da to što pokušavamo da mikroupravljamo tamošnjim naporima nije dobra politika za nas.”

Oleksandra Ustinova, članica ukrajinskog parlamenta koja je nedavno posjetila Washington, rekla je da Rusija iskorištava američka ograničenja o tome kako Ukrajina koristi oružje koje je dalo SAD.

Shvatajući da nemamo pravo da koristimo, na primer, HIMARS [raketne bacače] na teritoriji Rusije, Rusi svu svoju opremu prikazuju duž granice i koriste je za uništavanje oblasti Harkov“, rekla je Ustinova za Glas Amerike. A mi jednostavno ne možemo doći do njih, jer postoji zabrana upotrebe američkog oružja na teritoriji Rusije.

Prošle sedmice, Ustinova i neki članovi parlamenta sastali su se sa poslanicima u Kongresu kako bi se založili za promjenu politike.

U ponedjeljak je dvostranačka grupa američkih poslanika poslala pismo ministru odbrane Lloydu Austinu, tražeći da se Ukrajini dozvoli korištenje američkog oružja na strateškim ciljevima na ruskoj teritoriji.

Od suštinske je važnosti da Bidenova administracija omogući ukrajinskim vojnim vođama mogućnost da provedu cijeli spektar operacija neophodnih za odgovor na ničim izazvan napad Rusije na njihovu suverenu zemlju”, navodi se u pismu.

Nakon 22. sastanka ukrajinske obrambene kontakt grupe u ponedjeljak, Austin je naznačio da nema promjene u politici i da Sjedinjene Države očekuju da Ukrajinci koriste dostavljeno oružje unutar ukrajinske teritorije.

Po mom mišljenju, njihov fokus bi trebao biti na bliskoj borbi i osiguravanju da opslužuju one mete koje će omogućiti uspjeh u bliskoj borbi,” rekao je Austin.

Istovremeno, rekao je: "Vazdušna dinamika je malo drugačija", odgovarajući na pitanje da li Ukrajina može koristiti američku protivvazdušnu odbranu da pogodi bombardere koji bacaju jedreće bombe na oblast Harkova sa ruske teritorije.

Glas Amerike pokušao je to razjasniti sa sekretarom za štampu Pentagona Patom Ryderom.

Fokusirani smo na to da Ukrajini pružimo kapacitete koji su joj potrebni da se brani unutar ukrajinske suverene teritorije“, rekao je. “Neću se upuštati u razdvajanje gomile različitih scenarija. Opet, strateška namjera je omogućiti Ukrajini da se brani i brani svoju suverenu teritoriju.”

Bivši ambasador u Ukrajini John Herbst, sada viši direktor Euroazijskog centra Atlantskog vijeća, rekao je da ograničenja ukrajinskim snagama otežavaju odbranu Harkova, koji je trenutno pod prijetnjom obnovljene ruske ofanzive.

Ako bi Ukrajina mogla da udari na ruske trupe odmah preko granice u Rusiji koje se spremaju da uđu u Ukrajinu, Rusija bi imala mnogo veće logističke probleme prilikom pokretanja ove trenutne ofanzive“, rekao je Herbst za Glas Amerike. “A ako dozvolimo Ukrajini da puca na ruske avione koji su u ruskom vazdušnom prostoru i lansiraju jedreće bombe, manje ljudi u Harkovu bi umrlo.

Bivši ambasador u Ukrajini Steven Pifer također dijeli ovo mišljenje.

Više od 2 godine Rusija je gađala vojne i civilne ciljeve širom Ukrajine. Ukrajina bi trebala biti u mogućnosti da koristi američko/zapadno oružje da pogodi ruske vojne snage unutar Rusije koje podržavaju ruske snage koje djeluju u Ukrajini”, napisao je na X-u.

Ryjder iz Pentagona je rekao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi razgovore o zapadnom oružju sa Ukrajincima, kao i međunarodnim saveznicima i partnerima.

Ryder je rekao da za sada politika ostaje nepromijenjena.

Ako i kada budemo imali još nešto da pružimo u vezi s tim, sigurno hoćemo“, rekao je on.

Tetiana Vorozhko, Kateryna Lisunova i Maria Ulianovska iz ukrajinske službe VOA dale su svoj doprinos ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG