Linkovi

Ukrajinski artiljerci konačno dobili granate da zaustave Ruse u blizini Harkova


Ukrajinski vojnici pune granate u samohodnu haubicu M109 prije nego što su pucali na ruske trupe u blizini grada Vovčansk
Ukrajinski vojnici pune granate u samohodnu haubicu M109 prije nego što su pucali na ruske trupe u blizini grada Vovčansk

Ukrajinski vojnici koji upravljaju haubicama u oblasti Harkova u blizini ruske granice rade danonoćno kako bi zaustavili upad moskovskih trupa, i konačno dobijaju granate za to.

Ukrajinski branioci mjesecima su bili sputani nestašicom artiljerijskih granata i drugog oružja dok je američki Kongres zadržavao vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara. Kako su zakonodavci u Washingtonu tvrdili, ruske snage su pritiskale za svoju prednost na linijama fronta, gurajući naprijed na istočnom frontu.

Sa paketom pomoći od 61 milijardu dolara koji je Kongres sa zakašnjenjem odobrio prošlog mjeseca, ukrajinski strijelci kažu da očajna nestašica počinje da se smanjuje.

Oni u sjevernim okruzima Harkovske regije kažu da su borbe intenzivnije od njihovog prethodnog zadatka u Bakhmutu, gradu na istoku Ukrajine koji je Rusija zauzela prošle godine i pretvoren u ruševine nakon višemjesečnih borbi.

"To je 24 sata dnevno, njihova pješadija stalno dolazi, mi nastavljamo da se borimo protiv njihovih napada. Barem pokušavamo. Kad god je to moguće, obaramo ih", rekao je Pavlo, strijelac ukrajinske 92. odvojene jurišne brigade koja upravlja haubicama.

"Ranije smo bili pozicionirani na području Bakhmuta, sada smo prebačeni ovdje. Ovdje je mnogo 'vrući'. Tamo nismo imali granate. Evo, bar imamo granate, počeli su da ih isporučuju. Imamo šta da radimo, boriti se."

Ruske snage su prešle granicu ranije ovog mjeseca i kažu da su zauzele desetak sela.

Grad Vovčansk, 5 km unutar granice, ostaje žarište upada. Ukrajinske snage kontrolišu oko 60% grada i bore se od kuće do kuće kako bi odbile ruske napade.

Ulozi su visoki - osvajanje Vovčanska bi bio najveći dobitak Rusije od početka napada. Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini, udaljen je 70 km.

Vidimo ih kako hodaju niz cestu, 5 km udaljeni od Šebekina“, rekao je Vitalij, komandant artiljerijske jedinice brigade, misleći na grad na ruskoj strani granice.

"Vidimo ih kako hodaju pješice do svojih položaja. Dok se kreću, mi naravno pokušavamo da ih udarimo, da nanesemo maksimalne žrtve."

Policajci pregledaju snimke Vovčanska dronom, sa dimom koji se diže nad različitim okruzima, kako bi procijenili situaciju u nastavku. Monitori su provjereni, kalkulacije napravljene.

Dva čovjeka imaju zadatak da obezbijede da haubica bude dobro kamuflirana - granama drveća.

Vitalii je uvjeren da će granate i dalje stizati jer su svi svjesni važnosti održavanja linije.

„Da, dobićemo municiju jer se suočavamo sa velikom i ozbiljnom neprijateljskom grupom“, rekao je on.

Ako sada možemo da pokažemo da smo u tako ekstremnoj situaciji u stanju da zaustavimo neprijateljski napad velikih razmera na Harkov i oblast Harkova, neprijatelj se neće usuditi da napadne Kijev, Černihiv, Sumi ili Poltavsku oblast".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG