Linkovi

Rusija počinje vježbe "nestrateškog" nuklearnog oružja u blizini granice s Ukrajinom


Ruske trupe stavljaju projektil Iskander na mobilni lanser tokom vježbi na neotkrivenoj lokaciji u Rusiji, na ovoj fotografiji koju je objavila pres služba ruskog Ministarstva odbrane, 2. februara 2024.
Ruske trupe stavljaju projektil Iskander na mobilni lanser tokom vježbi na neotkrivenoj lokaciji u Rusiji, na ovoj fotografiji koju je objavila pres služba ruskog Ministarstva odbrane, 2. februara 2024.

Rusija je započela "praktičnu obuku u pripremi i upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja", saopštilo je u utorak njeno Ministarstvo odbrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vježbe ranije ovog mjeseca kao "odgovor na provokativne izjave i prijetnje zapadnih zvaničnika", saopćilo je ministarstvo.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da NATO ne bi trebao isključiti raspoređivanje trupa u Ukrajini, dok je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Ukrajina ima pravo ispaljivati zapadne projektile na rusku teritoriju.

Vježbe se izvode u južnom vojnom okrugu Rusije, koji se graniči s Ukrajinom i također uključuje dijelove Ukrajine za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je obuka osmišljena kako bi se testirala "spremnost osoblja i opreme borbenih jedinica nestrateškog nuklearnog naoružanja da odgovore i da se bezuvjetno osigura teritorijalni integritet i suverenitet ruske države".

Nije odmah jasno da li je bilo probnih ispaljivanja.

Zapad je optužio Putina za neodgovorno zveckanje nuklearnom sabljom.

Nestrateško nuklearno oružje, nadaleko poznato kao taktičko, manje je moćno od strateškog nuklearnog oružja, ali ima i kapacitet da izvrši razorna razaranja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i najmanje 50 drugih čelnika odbrane iz Evrope i svijeta sastali su se u ponedjeljak kako bi koordinirali vojnu podršku Ukrajini dok se bori protiv obnovljenog napada Rusije u regiji Harkov.

Austin je rekao da je sastanak u ponedjeljak došao u "trenutku izazova" i obećao da će brzo prebaciti američko oružje u Ukrajinu.

Američki Kongres i predsjednik Joe Biden odobrili su paket pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara krajem aprila nakon što je politički zastoj uveliko zaustavio isporuke za pomoć ukrajinskoj vojsci mjesecima.

Rusija je u to vrijeme intenzivirala svoju invaziju na Ukrajinu, posebno pohodom na Harkov.

Austin je u ponedjeljak rekao da će najnoviji američki paket pomoći pomoći Ukrajini u Harkovu i drugim područjima koja su suočena s ruskim pritiskom.

Već smo ispunili mnoge od najvažnijih zahtjeva Ukrajine, a na putu je još mnogo više pomoći. To uključuje dodatnu municiju za sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS i Patriot, više sistema i municije HIMARS, protivvazdušne rakete Stinger i protivoklopne sisteme Javelin i AT-4”, rekao je Austin. “Ovaj paket uključuje i oklopna vozila. A to je ključno za rad Ukrajine na rekonstruisanju svog arsenala.”

Neke informacije za ovu priču došle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG