Linkovi

Zapadno oružje i iskustvo ojačali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu


Zvaničnici ukrajinske odbrane poziraju ispred vojne opreme isporučene iz inostranstva, uključujući britanski borbeni tenk Challenger 2, na neidentifikovanoj lokaciji u Ukrajini, na ovoj fotografiji koju je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane 27. marta 2023.
Zvaničnici ukrajinske odbrane poziraju ispred vojne opreme isporučene iz inostranstva, uključujući britanski borbeni tenk Challenger 2, na neidentifikovanoj lokaciji u Ukrajini, na ovoj fotografiji koju je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane 27. marta 2023.

Kad stanovnici Kijeva čuju sirene za vazdušni napad koji signaliziraju neposredan ruski napad, jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine su već krenule. Sa kamufliranih položaja, kamionima jure do poljoprivrednih polja oko glavnog grada, spremni da obore neprijateljske dronove ili projektile.

Napadi su postali gotovo noćni događaj otkako je Rusija 28. aprila nastavila sa redovnim vazdušnim napadima na Kijev nakon skoro dvomjesečnog zatišja. Jedinice su od tada presrele svaki dron i projektil ispaljene na glavni grad.

To je veliko poboljšanje od prvih dana rata, kada su talasi ruskih projektila i aviona izmaknuli ukrajinskim odbrambenim snagama i nanijeli velike gubitke kijevskim zračnim snagama.

Uz pomoć zapadnog oružja i rastućeg iskustva, ukrajinska protivvazdušna odbrana je napravila velike korake u proteklih 14 mjeseci, spašavajući infrastrukturu i živote i sprječavajući Rusiju da postigne superiornost u vazduhu - kritičan korak dok se Ukrajinci pripremaju za kontraofanzivu.

Pojačana odbrana odvratila je ruske avione da zađu duboko iza linija fronta i "uvelike oblikovala tok rata", napisao je Ian Williams ovog mjeseca u analizi za Centar za strateške i međunarodne studije, ili CSIS.

Vojnik patrolira ispred PVO sistema Patriot tokom poljske vojne obuke o raketnim sistemima na aerodromu u Varšavi, Poljska, 7. februara 2023. REUTERS/Kacper Pempel
Vojnik patrolira ispred PVO sistema Patriot tokom poljske vojne obuke o raketnim sistemima na aerodromu u Varšavi, Poljska, 7. februara 2023. REUTERS/Kacper Pempel

Od 28. aprila Rusija je na Ukrajinu ispalila ukupno 67 projektila i 114 dronova, prema izvještajima ukrajinskih zračnih snaga. Prošlo je samo sedam projektila i 11 dronova, a nijedno nije pogodilo Kijev.

Prošle sedmice, jedinice Kijeva izvijestile su da su oborile najnapredniju rusku hipersoničnu raketu, oružje koje je Ukrajina ranije smatrala nezaustavljivim. Novonabavljena baterija Patriot američke proizvodnje omogućila je to.

Prvog dana invazije Rusija je gađala ukrajinske kopnene protivvazdušne sisteme, prvo sa talasom raketa, a zatim sa desetinama bombardera podržanih mjerama elektronskog ratovanja koji su u suštini zaslijepili ukrajinski radar, napisao je Džastin Bronk u aprilskoj analizi za Centar za pomorske analize sa sjedištem u Virginiji.

Ali Ukrajina je primila obavještajne podatke od saveznika uoči ruskih napada, što je omogućilo ukrajinskim braniocima da pomjere mobilne jedinice izvan opasnosti, iako su neki fiksni položaji uništeni.

Jedinice su bile raštrkane, a Rusija je nakratko mogla da leti u talasima helikoptera, uz podršku borbenih aviona, i nanese velike gubitke ukrajinskim avionima poslatim da ih presretnu.

Međutim, Rusi nisu uspjeli pratiti svoje početne napade, što je omogućilo Ukrajini da se brzo pregrupira, rekao je Douglas Barrie, specijalista za odbrambeno vazduhoplovstvo s Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu.

“Nisu se vratili i provjerili: jesmo li ga uništili? Onemogućiti ga? Trebamo li se vratiti i ponoviti? Jesu li se preselili?” on je rekao.

Komandant brigade komande protivvazdušne odbrane „Centar“ je pukovnik koji se mogao identifikovati samo po pozivnom znaku „Granit“, u skladu sa politikom ukrajinske vojske o zaštiti identiteta vojnika. Tokom posjete AP-a njegovoj jedinici ove sedmice, rekao je da je njegova brigada prvog dana rata pogođena sa 20 ruskih projektila, koji su uništili kasarne i komandna mjesta i ubili ljude.

Nakon što su napustili fiksne položaje, oni sada djeluju striktno kao mobilni timovi koji mogu brzo krenuti u akciju i isto tako brzo izmaknuti - taktika koja se obično naziva "pucaj i juri".

Policajac stoji pored dijela ruske krstareće rakete koju su oborile ukrajinske snage protivvazdušne odbrane, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Kijev, Ukrajina, 5. decembra 2022.
Policajac stoji pored dijela ruske krstareće rakete koju su oborile ukrajinske snage protivvazdušne odbrane, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Kijev, Ukrajina, 5. decembra 2022.

Nakon početnih neuspjeha koje je pretrpjela ukrajinska protuzračna odbrana, dovoljno mobilnih jedinica ponovo je bilo u funkciji da su mogli oboriti više aviona, što je navelo Rusiju da povuče svoje jurišne avione i lišilo je ključne prednosti.

Ali mnogi od ruskih projektila su još uvijek prolazili.

Granit procjenjuje da je u ranim mjesecima Ukrajina presretala oko 50% pristiglih ruskih projektila. Izvještaj CSIS-a sugerirao je da je cifra zapravo mogla biti mnogo niža.

Sa dolaskom novih sistema protivvazdušne odbrane zapadne proizvodnje u oktobru i novembru, kao i rastućom vještinom ukrajinskih baterija, Ukrajina je izvijestila da je presrela oko 80% pristiglih ruskih krstarećih raketa do decembra.

Danas je Granit rekao da je ta brojka bliža 90%, i rekao je da su odbrambeni sistemi oko Kijeva oborili 100% projektila ispaljenih na grad od 28. aprila.

„Kijev je zaštićen“, rekao je.

Dva ključna sistema koje je Ukrajina koristila od početka rata bili su S300 dugog dometa iz sovjetske ere i sistemi Buk srednjeg dometa, također poznati kao SA-10 i SA-11.

Ukrajina je postepeno dodavala nove sisteme zapadnih saveznika, uključujući IRIS-T baterije iz Njemačke u oktobru i američki i norveški NASAMS u novembru.

Također je dobila SAMP/T sisteme europske proizvodnje i rakete HAWK proizvedene u Americi, a prošlog mjeseca dodale su dvije baterije Patriot proizvedene u SAD-u.

Timovi za protivvazdušnu odbranu su postavljeni sa preklapajućim prstenovima dometa, počevši od kratke, gotovo direktne odbrane koristeći rakete koje se lansiraju s ramena i protivvazdušne topove do većih udaljenosti.

Jedan sloj ne bi bio dovoljan da zaustavi sve napade ili čak većinu njih, rekao je Barrie. “Ali što više slojeva imate, veće su šanse.”

Iako su svi nedavni napadi na Kijev osujećeni, ostaci padajućih projektila i dronova uzrokovali su povrede i štetu u glavnom gradu. Ali to nije ništa u poređenju sa onim što se moglo dogoditi, rekao je Granite. U napadima 28. aprila, projektil je pogodio stambenu zgradu u centralnom gradu Umanu, ubivši 23 osobe.

Uz toliki broj ruskih napada, neki spekulišu da je strategija Moskve da pokuša da iscrpi ukrajinske resurse protivvazdušne odbrane do tačke u kojoj će Rusija ponovo moći da iskoristi svoju prednost sa lovcima i bombarderima. Ali postoje i znaci da Rusija ima sve manje raketa.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy je do sada uspješno vršio pritisak na saveznike za više zaliha protivvazdušne odbrane. SAD su u ponedjeljak najavile 1,2 milijarde dolara više dugoročne vojne pomoći, uključujući nove HAWK sisteme, dronove i protuvazdušnu municiju.

Moskva bi također mogla smatrati da će podrška Zapada na kraju oslabiti i izvršiti pritisak na Ukrajinu da napravi ustupke, napisao je Williams.

Činilo se da je moral među trupama Granita ove sedmice visok, tim kratkog dometa nije klonuo uprkos tome što je bio na dužnosti dugo u ranim jutarnjim satima dok je protivvazdušna odbrana Kijeva oborila 35 eksplozivnih dronova Shahed iranske proizvodnje. Tim se tada vratio na svoja mjesta oko podneva zbog onoga što se pokazalo kao lažna uzbuna.

"Buba", koja je prvog dana rata srušila ruski helikopter iznad Kijeva raketom iz ramena, rekao je da mu je uspjeh ulio samopouzdanje koje još uvijek drži.

"Shvatio sam da još nije gotovo, da možemo da se borimo", rekao je. “Dakle, nisu toliko strašni.”

"Range", vozač koji se pridružio vojsci prvog dana rata nakon što je vidio kako projektili padaju, rekao je da ne može sjediti po strani.

"To je istorija", rekao je. “I trenutno je pišemo.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG