Linkovi

Kako Rusi završavaju u desničarskoj miliciji koja se bori za Ukrajinu


Danil Jugoslavski se sprema u kancelariji Građanskog vijeća u Varšavi, nekoliko sati prije prelaska u Ukrajinu
Danil Jugoslavski se sprema u kancelariji Građanskog vijeća u Varšavi, nekoliko sati prije prelaska u Ukrajinu

RVC je osnovao Denis Kapustin rođen u Moskvi, poznat i kao Denis Nikitin ili pod imenom Bijeli Reks. Monitoring projekat Antifašistička Evropa kaže da je on neonacista i bijelac supremacist.

Danil Jugoslavski je dugo mrzio Vladimira Putina. Tehnološki radnik kaže da je nekoliko godina protestirao zbog poštenih izbora u Rusiji prije nego što je 2017. napustio svoju domovinu u očaju i na kraju se nastanio u Španiji.

Čak i tako, nikada nije sumnjao da će njegova čežnja za svrgavanjem ruskog predsjednika jednog dana dovesti da se pridruži krajnje desničarskoj paravojnoj grupi koju je osnovao bivši fudbalski huligan poznat kao White Rex i da uđe u rat u Ukrajini.

"Kada je prva raketa pala na Kijev, sve se promijenilo za mene", rekao je 29-godišnjak Reutersu u Varšavi u januaru prije nego što je prešao u Ukrajinu i pridružio se Ruskom dobrovoljačkom korpusu (RVC), jedinici koju čine Rusi koji se bore protiv vlastite države uz ukrajinske snage.

Nikitin, koji je odbio da bude intervjuisan za ovaj članak, često je sebe opisivao kao nacionalistu koji se bori za Rusiju koja pripada etničkim Rusima, iako je odbacio neonacističke i bjelačke suprematističke karakteristike.

Jugoslavski je rekao da nije pristao ni na kakvo mišljenje krajnje desnice i da je sebe smatrao ljevičarskim pacifistom, ali je insistirao da je potreba za porazom Putina nadmašila svaku političku pozadinu.

Maks Smit, koji je prešao u Ukrajinu sa Jugoslavskim, nikada nije držao oružje prije nego što se pridružio RVC-u. Ovaj 35-godišnji Rus, koji je posljednjih godina radio kao građevinar u zapadnoj Evropi, rekao je da su ga rođaci nazvali nacistom i rekli mu da moli Boga za oproštaj kada je tetovirao grb Ukrajine u znak podrške napadnutoj naciji.

"Potpuno sam se isključio iz života koji sam imao", rekao je u Telegram pozivu iz Ukrajine u aprilu. "Lični život i rat su dvije nespojive stvari. Došao sam ovdje da se potpuno predam ratu."

Izvještaji Jugoslavskog, Smita i još dvojicu Rusa koji su se pridružili borbi protiv njihove vlade pokazuju kako antiputinovski aktivisti usmjeravaju civilne borce za Ukrajinu dok se zemlja priprema za pokretanje kontraofanzive.

Prisustvo ruskih ekstremno desnih grupa na obje strane sukoba također je znak ideološkog lomljenja ruskog ultranacionalističkog pokreta, rekao je politikolog Mark Galeotti, šef konsultantske kuće Mayak Intelligence sa sjedištem u Londonu i autor nekoliko knjiga o ruskoj vojsci .

Grupe koje traže obnovu istorijske moći Rusije suočavaju se s drugim organizacijama, poput RVC-a, koje se protive Putinovoj invaziji i žele da vide manju, etničku rusku državu, dodao je.

"Neki misle da je borba Ukrajine protiv zlog ruskog carstva njihov uzrok. A ima i onih koji misle da je borba za domovinu njihova stvar", rekao je Galeotti, imenujući Rusich Group i ENOT Corp među krajnje desničarske paravojne jedinice koje se bore na ruskoj stran.

Složeni ratni savezi zamagljuju jedno od opravdanja koje je Putin dao za invaziju, da Ukrajinu treba osloboditi od neonacista - tvrdnju koju su odbacili Kijev i Zapad koji optužuju Moskvu za otimanje zemlje.

Kremlj, koji je rekao da su ruski izbori otvoreni i pošteni, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o aktivnostima i regrutovanju RVC-a, ili o ekstremno desničarskim grupama koje se bore na strani Rusije. Reuters nije uspio da kontaktira Rusich Group ili ENOT za komentar.

'NACIONALISTA NIJE FAŠISTA'

Do sada je bilo malo vidljivog protivljenja ratu u Ukrajini unutar same Rusije, gdje su zakoni pooštreni kako bi se suzbilo neslaganje.

RVC je dospio na naslovnice u martu kada je preuzeo odgovornost za prekogranični napad na rusku teritoriju, koji je Putin proglasio terorističkim napadom i rekao da su uključeni borci otvorili vatru na civile u automobilu, uključujući djecu. Guverner pograničnog regiona rekao je da su u napadu poginule dvije osobe, a ranjen je jedanaestogodišnji dječak.

Viši član RVC-a po imenu Vladimir, zvani kardinal, rekao je Reutersu preko Signal poziva u februaru da jedinica broji do 200 boraca, iako Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tu cifru.

To je i dalje samo djelić stotina hiljada vojnika i dobrovoljaca koji se bore u Ukrajini, i hiljada stranaca koji su se tamo borili protiv ruskih snaga.

Jugoslavski i Smit rekli su da su prešli u Ukrajinu iz Varšave nakon što su odgovorili na poziv na oružje koji je na YouTubeu objavilo Građansko vijeće, grupa antiputinovskih aktivista sa sjedištem u glavnom gradu Poljske koja regrutuje borce za RVC.

Kada su bili u Kijevu, rekli su da im je ukrajinska vojska obavila poligrafsko testiranje i psihološki pregled i dala više od dva mjeseca osnovne vojne obuke.

Kada je Reuters ponovo razgovarao sa muškarcima početkom aprila, putem telefona i online poruka, očekivali su da će uskoro krenuti na front, Jugoslavski kao terenski bolničar, a Smit kao operater dronova. Suosnivač Građanskog vijeća Denis Sokolov potvrdio je da su oni raspoređeni na front prošlog mjeseca, dodajući da je Jugoslavski od tada ranjen u nogu, ali se oporavlja.

Sokolov, Rus, rekao je da Vijeće ne podržava nikakvu ideologiju krajnje desnice i da ima za cilj da regrutuje sve borce spremne da brane Ukrajinu, dodajući da se njegovi ciljevi preklapaju sa RVC-om samo u želji da svrgnu Putina i traže raspad Rusije u svom sadašnjem imperijalnom obliku.

"Ruski nacionalista nije ruski fašista", rekao je Sokolov Reutersu u kancelarijama Vijeća u Varšavi, misleći na članove RVC-a. "Imamo zajedničkog neprijatelja i moramo se ujediniti."

UKRAJINSKA LEGIJA STRANACA

Reuters nije mogao utvrditi kako RVC koordinira sa ukrajinskim snagama ili prima naređenja.

Ukrajinska vojna obavještajna služba, GUR, rekla je Reutersu da je jedinica povezana s Međunarodnom legijom - stranom vojnom divizijom osnovanom nakon invazije koja uključuje borce iz desetina zemalja. Međutim, glasnogovornik legije rekao je da nema nikakve veze sa RVC-om.

Građansko vijeće radi s ukrajinskim posrednikom u Varšavi koji je rekao Reutersu da je radio za ukrajinsku vojsku i da je pomogao u pripremi dokumenata za strane dobrovoljce i da ih je pratio do granice kako bi se olakšao prijelaz.

Posrednik je odbio da bude imenovan zbog osjetljivosti ovog pitanja, iako je Reuters vidio dokument ukrajinskog ministarstva odbrane koji identifikuje njega i njegovu ulogu u regrutovanju dobrovoljaca, i zahtijeva da ga poljske vlasti podrže.

Prema Sokolovu, borci RVC-a su redovno primali plate od ukrajinskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane u Kijevu nije odgovorilo na zahtev za komentar o platama RVC-a, posredniku ili dokumentu. Ukrajinska ambasada u Poljskoj i poljska vlada takođe nisu odgovorile na zahtjeve za komentarom aktivnosti Građanskog vijeća i RVC-a.

BIJELI REX I CRNO SUNCE

Nikitin je osnovao RVC prošlog avgusta.

Jedinica kaže na svom Telegram kanalu da želi da vidi raspad moderne Rusije na različite etničke države, ostavljajući rusku državu u kojoj bi Rusi bili dominantna etnička grupa. Na njemu se nalaze simboli antikomunističke Ruske oslobodilačke armije koja se borila pod nacističkom komandom tokom Drugog svjetskog rata.

Nikitin, koji se preselio u Ukrajinu 2017. godine, živio je u zemljama širom Evrope veći dio posljednje dvije decenije nakon što je sa svojom porodicom napustio svoju rodnu Rusiju 2001. godine.

Osnivač RVC-a, koji je u kasnim 30-im, organizirao je turnire u mješovitim borilačkim vještinama krajnje desnice i bio je uključen u ruske i njemačke fudbalske huliganske pokrete, što je dovelo do toga da mu je oduzeta njemačka boravišna dozvola. Takođe je pokrenuo sopstveni brend odjeće, White Rex, sa logom Crnog sunca koji favorizuju neonacističke grupe.

Član RVC Vladimir "Kardinal", koji sebe opisuje kao ideološkog stručnjaka jedinice, rekao je da grupa ne mrzi druge etničke narode.

"Želimo da sačuvamo ne samo svoj identitet, već i identitet drugih. Ne kažemo da želimo da istrijebimo druge narode, vjerujemo da je imperijalizam destruktivan za sve", rekao je on.

"Trenutna Ruska Federacija je neraspadnuti Sovjetski Savez koji bi se trebao raspasti", dodao je. "Željeli bismo da stvorimo rusku nacionalnu državu."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG