Linkovi

Zelenski: Potrebno nam je još malo vremena za pripremu kontraofanzive


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, arhiva
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, arhiva

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je vojsci njegove zemlje potrebno još vremena da pripremi očekivanu kontraofanzivu u cilju potiskivanja ruskih okupacionih snaga.

KIJEV - U intervjuu za BBC ocenio je da bi bilo „neprihvatljivo” da se napad započne sada - jer bi bilo izgubljeno previše života.

„Sa onim što imamo možemo da idemo naprijed i da budemo uspješni. Ali, izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena“, rekao je Zelenski.

Intervju sa ukrajinskim predsjednikom je, kako se navodi, rađen u Kijevu i sa njim su imali priliku da razgovaraju predstavnici evropskih javnih servisa - uključujući BBC.

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruske vojske se očekivala nedeljama. Ukrajina dobija napredno zapadno oružje, uključujući tenkove i vazdušnu odbranu, i zapadnu obuku za svoje trupe.

Časiv Jar - Ukrajinski grad najbliži Bahmutu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Snage Kremlja su prisutne u istočnim oblastima Ukrajine i kontraofanziva Kijeva bi se vjerovatno suočila sa minskim poljima, protivtenkovskim rovovima i drugim preprekama.

Visoki zvaničnik NATO-a rekao je da će Ukrajina u narednim mjesecima rata imati prednost u kvalitetu, ali da Rusija ima prednost u kvantitetu.

„Rusi sada počinju da koriste veoma staru opremu, sa zastarjelim mogućnostima", rekao je Bob Bauer, predsjednik Vojnog komiteta NATO-a.

„Rusi će morati da se fokusiraju na kvantitet. Veći broj vojnih obveznika i mobilisanih. Ali, nisu dobro obučeni i stariji su. Ima ih mnogo, ali nisu toliko precizni kao nove snage", kaže Bauer.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG