Linkovi

Kijev tvrdi da osvaja bojno polje na jugu


Ukrainian counter-offensive ongoing in Kherson region
Ukrainian counter-offensive ongoing in Kherson region

Ukrajina je dosad najotvorenije objavila da je uspjela na bojnom polju u svojoj protuofanzivi protiv ruskih snaga na jugu koja traje sedam dana.

Nakon nekoliko dana odbijanja davanja detalja o njihovoj novoj ofanzivi, ukrajinski dužnosnici objavili su na internetu sliku tri vojnika kako podižu zastavu iznad grada u pokrajini Herson, južnoj regiji koju je Rusija okupirala od prvih dana rata.

Slika zastave pričvršćene na stup na krovu, navodno u Vysokopyllya na sjeveru Hersona, objavljena je nakon što je predsjednik Volodymyr Zelenskiy objavio da su ukrajinske snage zauzele dva grada na jugu i jedan na istoku. U noćnom obraćanju nije naveo lokacije.

Nakon mjeseci podnošenja žestokih ruskih artiljerijskih napada na istoku, Ukrajina je napokon započela svoj dugo očekivani protunapad, najveći otkako je u martu otjerala ruske snage od predgrađa Kijeva.

Ukrajina je većinu pojedinosti svoje nove kampanje do sada držala u tajnosti, zabranjujući novinarima dolazak na prve linije i dajući malo komentara u javnosti, rekavši da je to potrebno kako bi se sačuvalo taktičko iznenađenje. Rusija je javno rekla da je odbila napade na Herson.

U rijetkom priznanju ruske strane da je ukrajinska protuofanziva kvarila planove Moskve za teritorij koji je zauzela, novinska agencija TASS citirala je dužnosnika postavljenog od Moskve u Hersonu koji je rekao da su planovi za referendum o pripajanju regije Rusiji na čekanju zbog sigurnosne situacije.

Mark Hertling, umirovljeni bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, rekao je da se čini da je cilj Kijeva uhvatiti hiljade ruskih vojnika u zamku na istočnoj obali goleme rijeke Dnjepar, uništavajući mostove koje Rusi sada koriste za opskrbu i kojim bi trebali pobjeći.

Rusija je ostavila "snage u Hersonu, s rijekom iza leđa i ograničenim linijama opskrbe", a Ukrajina ih je gađala "preciznim oružjem, zbunjujući RU snage koje već imaju vrlo nizak moral i loše vodstvo", tweetao je Hertling.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG