Linkovi

Ukrajina: Probijena ruska odbrana u Hersonu


Sunflowers grow amid the rubble of a house bombed in May by Russians in Chernihiv, Ukraine, Aug. 29, 2022. The bombs destroyed the house, killing five members of a family sleeping inside of it.
Sunflowers grow amid the rubble of a house bombed in May by Russians in Chernihiv, Ukraine, Aug. 29, 2022. The bombs destroyed the house, killing five members of a family sleeping inside of it.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je ruske trupe da bježe spašavajući svoje živote dok su njegove snage pokrenule ofanzivu u blizini grada Hersona, rekavši da ukrajinska vojska vraća svoj teritorij iako je Rusija rekla da napad nije uspio.

Ukrajinska ofanziva na jugu dolazi nakon tjedana zastoja u ratu koji je ubio tisuće, raselio milijune, uništio gradove i izazvao globalnu energetsku i prehrambenu krizu usred ekonomskih sankcija bez presedana.

To je također potaknulo zabrinutost zbog radijacijske katastrofe izazvane granatiranjem nuklearne elektrane Zaporizhzhia u južnoj Ukrajini, gdje su ruske vlasti u utorak izvijestile o topničkim napadima u blizini zgrade za skladištenje istrošenog goriva.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju kasno u ponedjeljak obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku "do granice".

"Ako žele preživjeti - vrijeme je da ruska vojska pobjegne. Idite kući", rekao je.

"Ukrajina vraća svoje", rekao je Zelenskiy.

Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog, komentirajući ofenzivu u regiji Herson, rekao je da je ruska obrana "probijena u nekoliko sati".

Ukrajinske snage granatirale su trajekte koje je Rusija koristila za opskrbu džepa teritorija na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson, dodao je.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage pojačale svoju topničku vatru preko juga i da njihovi dalekometni precizni udari ometaju dopunu ruskih snaga.

Ukrajinska javna televizija Suspilne izvijestila je u utorak o eksplozijama u području Khersona, a stanovnici grada su u objavama na društvenim mrežama izvijestili o pucnjavi i eksplozijama, no rekli su da nije jasno tko je pucao.

Glavni stožer ukrajinske vojske, u ranom ažuriranju u utorak, izvijestio je o sukobima u raznim dijelovima zemlje, ali nije dao informacije o ofenzivi u Hersonu.

'NEUSPJEH'

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofenzivu u regijama Mykolaiv i Kherson, ali su imale značajne gubitke, izvijestila je novinska agencija RIA.

"Pokušaj neprijateljske ofenzive neslavno je propao", rečeno je.

No ukrajinski baraž raketa ostavio je grad Novu Kakhovku pod ruskom okupacijom bez vode i struje, rekli su dužnosnici tijela koje je imenovala Rusija novinskoj agenciji RIA.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.

U ruskom granatiranju lučkog grada Mikolaiva, koji je ostao u ukrajinskim rukama unatoč opetovanim ruskim bombardiranjima, ubijeno je najmanje dvoje ljudi, ranjeno oko 24 i uništeni domovi, rekli su gradski dužnosnici i svjedoci u ponedjeljak.

Dopisnik Reutersa izvijestio je da je udar pogodio obiteljsku kuću neposredno uz školu, ubivši jednu ženu.

Vlasnik imanja, Olexandr Shulga, rekao je da je ondje živio cijeli život i da mu je supruga umrla kada je ostala zatrpana ruševinama.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače kako bi provela, kako kaže, "specijalnu vojnu operaciju" kako bi oslobodila Ukrajinu od nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski. Ukrajina i njezini saveznici to opisuju kao neizazvani agresorski rat.

Sukob, najveći napad na neku europsku državu od 1945., uglavnom se pretvorio u rat iscrpljivanja, uglavnom na jugu i istoku, obilježen topničkim bombardiranjem i zračnim napadima. Rusija je rano zauzela dijelove juga.

This picture released Aug. 29, 2022 on the official Twitter account of the International Atomic Energy Agency shows IAEA chief Rafael Grossi posing with a team of 13 people. (AFP photo/@rafaelmgrossi account Twitter)
This picture released Aug. 29, 2022 on the official Twitter account of the International Atomic Energy Agency shows IAEA chief Rafael Grossi posing with a team of 13 people. (AFP photo/@rafaelmgrossi account Twitter)

IAEA NUKLEARNA MISIJA

Nuklearna elektrana Zaporizhzhia na jugu Ukrajine, koju su zauzele ruske trupe u ožujku, ali u njoj još uvijek radi ukrajinsko osoblje, bila je žarište u sukobu s obje strane koje su međusobno optuživale granatiranje u blizini.

Ruske vlasti optužile su ukrajinske trupe da su ispalile dvije granate koje su eksplodirale u blizini zgrade za skladištenje istrošenog goriva u postrojenju, izvijestila je novinska agencija TASS. Nije bilo trenutačnih komentara s ukrajinske strane.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u postrojenje, najveću europsku nuklearnu elektranu, i trebala bi kasnije ovog tjedna pregledati i procijeniti eventualnu štetu.

Predvođena šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem, misija će procijeniti radne uvjete i provjeriti sigurnosne i sigurnosne sustave, priopćila je organizacija sa sjedištem u Beču.

Također će "obavljati hitne zaštitne aktivnosti", što se odnosi na praćenje nuklearnog materijala.

Visoki ruski diplomat rekao je da se Moskva nada da će misija odagnati zablude o navodno lošem stanju elektrane.

Kremlj je rekao da je misija IAEA-e bila "potrebna" i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne napetosti u elektrani. Misija mora raditi svoj posao na politički neutralan način, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz kompleksa kako bi se osiguralo da on nije meta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG