Linkovi

Ukrajina priznala ruske dobitke u Bakhmutu


Ukrajinski vojnik ispaljuje projektil iz bacača granata tokom borbe sa ruskim trupama kod Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 24. marta 2023.

Ukrajina je priznala neke ruske dobitke u gradu Bakhmutu na istočnom bojnom polju, dok je u četvrtak insistirala da nanosi veće gubitke ruskim napadačima nego što su njene vlastite snage trpile u odbrani.

Mali rudarski grad Bakhmut bio je mjesto najkrvavije pješadijske bitke u Evropi od Drugog svjetskog rata, dok su ruske snage tražile svoju prvu pobjedu od sredine 2022. godine u velikom zimskom napadu.

Ukrajina je u defanzivi skoro pet mjeseci, ali kaže da uskoro planira kontraofanzivu.

"Neprijateljske snage su imale određeni stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na juriš na grad Bakhmut", rekao je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga u noćnom izvještaju. "Naši branioci drže grad i odbijaju brojne neprijateljske napade."

U izvještaju nisu navedeni detalji o ruskim dobitcima. Naučni centar Instituta za proučavanje rata rekao je da su ruske trupe i Wagnerovi plaćenici zauzeli teritoriju na jugu i jugozapadu grada u protekla dva dana, a Wagner je ove sedmice zauzeo tvornicu metala na njegovom sjeveru.

Ruske snage već sedmicama polako napreduju unutar Bakhmuta u intenzivnim uličnim borbama. Činilo se da će Kijev prije mjesec dana napustiti grad, ali je od tada odlučio da ostane i bori se za njega, nadajući se da će slomiti napadačku snagu.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar rekla je u objavi na društvenim mrežama da su gubici neizbježni, ali da su "neprijateljski gubici višestruko veći".

Serhiy Cherevatyi, ukrajinski vojni glasnogovornik, rekao je za nacionalnu televiziju: "Bakhmut ostaje epicentar vojnih aktivnosti... Tamo je još uvijek 'vruće'."

Kako se zima pretvorila u proljeće, goruće pitanje je koliko dugo Rusija može da izdrži svoju ofanzivu i kada će ili hoće li Ukrajina uzvratiti udarac.

Postoje znakovi da se ruska kampanja usporava. Broj svakodnevnih ruskih napada na liniju fronta o kojima je izvještavao ukrajinski generalštab opao je skoro za polovinu u protekle četiri sedmice.

XS
SM
MD
LG