Linkovi

Ukrajina priznala ruske dobitke u Bakhmutu


Ukrajinski vojnik ispaljuje projektil iz bacača granata tokom borbe sa ruskim trupama kod Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 24. marta 2023.
Ukrajinski vojnik ispaljuje projektil iz bacača granata tokom borbe sa ruskim trupama kod Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 24. marta 2023.

Ukrajina je priznala neke ruske dobitke u gradu Bakhmutu na istočnom bojnom polju, dok je u četvrtak insistirala da nanosi veće gubitke ruskim napadačima nego što su njene vlastite snage trpile u odbrani.

Mali rudarski grad Bakhmut bio je mjesto najkrvavije pješadijske bitke u Evropi od Drugog svjetskog rata, dok su ruske snage tražile svoju prvu pobjedu od sredine 2022. godine u velikom zimskom napadu.

Ukrajina je u defanzivi skoro pet mjeseci, ali kaže da uskoro planira kontraofanzivu.

"Neprijateljske snage su imale određeni stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na juriš na grad Bakhmut", rekao je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga u noćnom izvještaju. "Naši branioci drže grad i odbijaju brojne neprijateljske napade."

U izvještaju nisu navedeni detalji o ruskim dobitcima. Naučni centar Instituta za proučavanje rata rekao je da su ruske trupe i Wagnerovi plaćenici zauzeli teritoriju na jugu i jugozapadu grada u protekla dva dana, a Wagner je ove sedmice zauzeo tvornicu metala na njegovom sjeveru.

Ruske snage već sedmicama polako napreduju unutar Bakhmuta u intenzivnim uličnim borbama. Činilo se da će Kijev prije mjesec dana napustiti grad, ali je od tada odlučio da ostane i bori se za njega, nadajući se da će slomiti napadačku snagu.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar rekla je u objavi na društvenim mrežama da su gubici neizbježni, ali da su "neprijateljski gubici višestruko veći".

Serhiy Cherevatyi, ukrajinski vojni glasnogovornik, rekao je za nacionalnu televiziju: "Bakhmut ostaje epicentar vojnih aktivnosti... Tamo je još uvijek 'vruće'."

Kako se zima pretvorila u proljeće, goruće pitanje je koliko dugo Rusija može da izdrži svoju ofanzivu i kada će ili hoće li Ukrajina uzvratiti udarac.

Postoje znakovi da se ruska kampanja usporava. Broj svakodnevnih ruskih napada na liniju fronta o kojima je izvještavao ukrajinski generalštab opao je skoro za polovinu u protekle četiri sedmice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG