Linkovi

Rusija pojačava i cyber napade na Ukrajinu


Žena hoda ispred elektrane u pozadini, u Vinici, Ukrajina, 16. marta 2022. Rusija je pokrenula cyber napad na elektranu u blizini Kijeva u martu 2023. i uslijedio je raketni udar ubrzo nakon što je ukrajinski tim za cyber odgovor stigao.
Žena hoda ispred elektrane u pozadini, u Vinici, Ukrajina, 16. marta 2022. Rusija je pokrenula cyber napad na elektranu u blizini Kijeva u martu 2023. i uslijedio je raketni udar ubrzo nakon što je ukrajinski tim za cyber odgovor stigao.

Rusija navodno pojačava svoj virtuelni rat protiv Ukrajine, iako su neki od njenih napora u stvarnom svijetu da zauzme ključnu teritoriju počeli da jenjavaju.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Odjeljenja za cyber sigurnost Ukrajinske službe (SSU) rekao je u srijedu da je Moskva odgovorna za skoro 1.200 napada i drugih kritičnih cyber incidenata u prva tri mjeseca 2023. godine.

Tim tempom, Rusija pokreće 4.800 napada u ovoj godini, oko 300 više od onih koje je Ukrajina pripisala ruskim cyber akterima za 2022.

„Svakodnevno se suočavamo sa velikim brojem cyber napada ili kritičnih incidenata u cyber sigurnosti“, rekao je Ivan Kalabaškin iz SSU-a na vebinaru koji je organizovala Cyber Initiatives Group The Cipher Brief, upozoravajući da su cyber napadi samo dio ruskog online arsenala.

"Mi se takođe bavimo ruskim specijalnim psihološkim operacijama", rekao je on. “Hiljadu mjesečno.”

Kalabaškinovi komentari uslijedili su nakon što su zapadni zvaničnici izvijestili da su vojni napori Rusije zastali.

Britansko ministarstvo odbrane u srijedu je saopćilo da su ruski napadi na Bakhmut, poprište intenzivnih borbi, "na smanjenom nivou u odnosu na posljednje sedmice".

A tokom svjedočenja u Washingtonu, američki general Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog načelnika štabova, opisao je Bakhmut kao "mjesto pokolja" za ruske trupe.

"U posljednjih 20, 21 dan Rusi nisu postigli nikakav napredak u Bakhmutu i oko njega", rekao je on.

Ipak, malo američkih ili zapadnih zvaničnika predviđa da je rusko rukovodstvo spremno da prizna poraz, upozoravajući umjesto toga da će predsjednik Vladimir Putin vjerovatno imati za cilj da produži rat s Ukrajinom, računajući da će podrška Ukrajini na kraju oslabiti.

Američke cyber i obavještajne agencije također su upozorile da uspjeh Ukrajine u odbijanju ili ublažavanju mnogih ruskih cyber napada vjerojatno neće umanjiti entuzijazam Kremlja za cyber rat.

"Težina ovog sukoba je i dalje značajna", rekao je glasnogovornik američke cyber komande za Glas Amerike ovog mjeseca, podijelivši informacije o uvjetu anonimnosti zbog prirode borbe. „Predviđamo da bi njihove cyber aktivnosti mogle postati hrabrije i gledati na šire ciljeve.”

Kalabaškin je u srijedu rekao da postoje znakovi da je ruska cyber taktika počela da se razvija.

"Sve je počelo kao uglavnom oportunistički napadi... pokušavajući da uništimo što je moguće više naše kritične infrastrukture", rekao je on. “Sada razumijemo da su malo prešli na drugi pristup. To je pristup koji se temelji na obavještajnim podacima i cilju."

"Oni pokušavaju da prikupe obavještajne podatke o našem političkom rukovodstvu... kako se donose odluke i slične stvari", rekao je Kalabaškin, dodajući da Rusija također "pokušava dobiti informacije o... međunarodnoj saradnji i pomoći".

Druge, starije taktike su takođe intenzivirane, rekao je on, ističući rusku upotrebu cyber napada u kombinaciji sa raketnim napadima.

FILE - The Ukrainian Foreign Ministry is seen during snowfall in Kyiv. Prior to the invasion by Russia, hackers knocked offline or defaced Ukrainian government websites. (Ukrainian Foreign Ministry Press Service via AP)
FILE - The Ukrainian Foreign Ministry is seen during snowfall in Kyiv. Prior to the invasion by Russia, hackers knocked offline or defaced Ukrainian government websites. (Ukrainian Foreign Ministry Press Service via AP)

Kalabaškin je rekao da je u jednom incidentu u blizini Kijeva ovog mjeseca Rusija pokrenula cyber napad na elektranu i da je uslijedila raketni napad ubrzo nakon što je stigao ukrajinski tim za cyber odgovor.

Krhotine su pale "samo 300 stopa [od] te elektrane, tako da možete razumjeti koliko je teško", rekao je.

Ipak, možda postoje neke naznake da ruske sposobnosti u cyber prostoru, kao i njene sposobnosti na terenu, štete jer se njeni napori da zauzme više teritorija odugovlače.

“Oni još uvijek imaju svoje proxy glumce koji su tamo. Ali kao i bilo šta, zar ne, ako se proxy akter pozove na prvu liniju, on nije ispred tastature”, rekla je za Cyber Initiatives Group pukovnik Candice Frost, komandant Zajedničkog obavještajnog operativnog centra američke Cyber Command.

„Ali na kraju dana, nikada ne popuštajte Rusiji,“ upozorio je Frost. “Istorija nas je apsolutno naučila: kada mislite da je ova zemlja dostigla svoje granice, apsolutno nije.”

XS
SM
MD
LG